21.04.2016 11:35

БСП: Задължителното гласуване не може да се обезпечи

Видян 1698 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    „Няма как да обезпечим задължителното гласуване. Не може да вкараме определено задължение, без да има санкция, защото когато няма санкция, то на практика не е задължение”. Това заяви по БНТ народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. Той даде пример със задължителното гласуване в Гърция, което по думите му не произвежда някакви особено нагласи сред хората да гласуват. „Проблемът е на политическите партии, на политическите субекти, че не могат да мотивират избирателя да гласува. Паралелно правим район „чужбина”. Как ще задължим хората в чужбина да гласуват? Каква санкция или стимул ще им въведем”, попита депутатът. Попов подчерта, че живеем в демократично общество, правова държава, страна-член на ЕС, имаме Конституция, която е наш основен закон и урежда основите, по които нашето общество да се ръководи. В същото време, тръгваме да изменяме тези отношения, без да си даваме сметка в каква ситуация се намираме и, че сме избрали да вървим по демократичен и правов път.



               Филип Попов бе категоричен, че правото да гласуваш е равно – няма значение къде живееш, щом като си български гражданин, имаш същите права и задължения. „Не може тези, които живеят в България, да имат едно задължение, живеещите в чужбина – друго”, подчерта той.



Според него електронното дистанционно гласуване ще стимулира пазара с купуването на гласове, защото гласуването няма да се извършва в контролирана среда, в секционна избирателна комисия. „Всеки един местен велможа ще може да контролира своите подчинени, било то на финансова или икономическа основа. В същото време, въвеждат електронно дистанционно гласуване за българите в чужбина, да, но за тях няма задължително гласуване”, каза още социалистът.



               Филип Попов обобщи, че от една страна с предлаганите промени се създават задължения, а от друга – административна пречка да се упражни правото на глас. Той определи промените на управляващите в Изборния кодекс като всякакви, само не и експертни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби