Свързани новини

10.03.2016 14:33

JP Morgan дава кредит на БЕХ, крият с каква лихва

Видян 2237 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Консорциум, начело с  J. P. Morgan Securities е избран да обезпечи 650 млн. евро кредит за Българския енергиен холдинг, който правителството се провали да вземе наесен. Засега условията ,включително лихвата се пазят в тайна, което явно означава, че са скандални. Не е случайно, че по информация на Капитал с кредитора ще бъдат проведени допълнителни преговори за подобряване на условията, а ако резултатът не е ОК, може да спечели вторият класиран  Citibank.


Не е тайна, че правителственият енергиен холдинг ще похарчи по-голямата част от средствата, за да напълни касите на американските ТЕЦ-ове в Марица Изток – 1 и 3. При това, въпреки откритата процедура от Европейската комисия срещу България, защото това е незаконна държавна помощ. Ако страната бъде осъдена от ЕС по този повод, веднъж ще е платила на американците, и втори път – на Брюксел общо 1,5 млрд. лв. Напомняме също, че въпросните американски ТЕЦ-ове – и двата в Топ 5 на най-печелившите фирми в България с 9-цифрени годишни печалби в лева и евро, започнаха да получават милиони от БЕХ още преди да заработят според скандалния договор, сключен в последния ден на правителството на Костов.  


Интересно е, че в консорциума на J. P. Morgan Securities участват също италианската инвестиционна банка IMI (част от групата Intesa Sanpaolo) и Bank of China.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей