Свързани новини

26.01.2016 15:22

МОН: Няма турско робство, само съжителство

Видян 6567 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     След като през последните дни МОН предизвика скандал с отпадането на История славянобългарска, ведомството на министър Тодор Танев, който бе избран от квотата на ислямистите Дал и Исмаилов, сътвори поредната срамотия. Оказва се, че у нас не е имало 5 века турско робство, а само съжителство и това ще учат вече българските ученици. 



 От пресконференцията на МОН, по повод новите учебни програми, стана ясно, че вече говорим за „съвместно съжителство по време на Османската империя”. Стана ясно, че българите по онова време и „османците, присъствали на наша територия са живели заедно“.

Но от МОН обещаха, че ако случайно на изпит някой ученик използва вместо „владичество” или „присъствие” думи като „иго” и „робство” няма да бъде с намалена оценка.

На въпрос защо се използва терминът „християнизация”, вместо „покръстване”, от МОН обясниха, че причината е това, че покръстването е част от християнизацията.

Целта според директора на дирекция в МОН Евгения Костадинова е оптимизирането на програмите, като в образованието се акцентирало върху традицията и изграждането на нова философия. Тя призна, че винаги може да се прави една образователна реформа по-добре, но „не е важно какво се учи, а как е представено.”
„Програмите не са за деца, те са ориентирани към учителите. Програмите са документ за професионалистите", изтъкна Костадинова.
От МОН обясниха още, че „знанието е спираловидно и то създава метапредметни връзки“.
От просветното ведомство отново отбелязаха, че целта е децата да са знаещи и можещи, а на въпроса защо липсва ясно очертаване на това, че страната ни е православна държава, от МОН заявиха, че „православието излиза през очакваните резултати”.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне