Свързани новини

23.12.2015 13:08

Гърция разреши браковете на еднополови двойки

Видян 1092 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцкият парламент прие възможността еднополови двойки да сключват граждански брак. Това стана въпреки противопоставянето на влиятелната православна църква.


Текстът бе приет с гласовете на 193 депутати от 249-те присъстващи на заседание късно в сряда, предаде БГНЕС. Петдесет и шестима се обявиха против.


Премиерът Алексис Ципрас припомни мерките срещу страната, наложени заради липсата на тези права. Той се извини на хиляди гърци, които са били дискриминирани досега.


„Днес ние признаваме правото на всички хора, независимо от пола и сексуалната ориентация, да живеем заедно и да изберат своя собствен път в живота. Те имат равни права в живота и смъртта, както всички гръцки граждани”, каза Алексис Ципрас.


Докато документът се гласуваше в залата, пред сградата на парламента хиляди подкрепящи гей браковете очакваха резултата.


„Трябва да кажа, че това е една много малка стъпка в сравнение с големите, огромните неравенства с които се сблъскват хората в Гърция”, заяви активистката Димитра Кирилу.


Международната организация "Амнести интернешънъл" (Amnesty International) приветства резултатите от гласуването, но отбеляза, че хомосексуалистите продължават да са обект на враждебност в Гърция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...