17.12.2015 11:32

Протестна мрежа иска програма от новия министър

Видян 941 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Преди избора на нов министър на правосъдието е важно обществото да разбере какви приоритети за реформа в съдебната система ще постави той. Това заявяват от Протестна мрежа в съобщение, разпратено до медиите.


 "Припомняме, че след второ четене на промените в Конституцията президентът Росен Плевнелиев заяви, че е важно в българската прокуратура да стартира процес на реформи и ще прецени с какви свои действия и правомощия ще допринесе за ускоряване на процеса на реформата.


Трябва да стане ясно мистърът какъв мандат има от управляващата коалиция, след като тя не можа да събере мнозинство дори за “историческия компромис” – на второ четене ГЕРБ и части от РБ бламираха ключов елемент от реформата за разпределяне на квотите във ВСС".


 Гражданската Инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе в парламента 7 идеи за реформа и е фундаментално важно да се чуе позицията на бъдещия министър по всяка една от тях. Главният прокурор заяви, че именно тези предложения са взривили „историческия компромис“.


Искаме да се знаем къде минават линиите, отвъд които бъдещият министър няма да прекрачи и кои са реперите, по които да разпознаем решителността му за реформа.


Не желаем тупане на топката и изкуствено успокояване на обществото – искаме ясни ангажименти, срокове и силно заявена позиция", считат от Протестна мрежа.


Според тях, доверието в правосъдието е сринато. "То не установява справедливост. Съдиите излязоха с тогите си, за да обясняват на гражданите смисъла от реформа и да я защитят. Получиха силна обществена подкрепа.


Повече никой не може да чака!


Затова нищо по-малко от категорично действие за ограничаване на безконтролната власт на прокуратурата, няма да бъде прието за реформа, както и преразглеждане на разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет, гарантиращо самоуправлението на съдиите и засилен обществен контрол над прокуратурата", се казва още в официалната позиция на Протестна мрежа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв