14.12.2015 14:40

Чужди болници спират да приемат наши пациенти

Видян 1008 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Чужди болници могат да започнат масово да връщат наши пациенти. Причината са борчовете на Националната здравноосигурителна каса към клиники в ЕС, които все още не са платени. „Заради тях недоверието към България расте и съществува реален риск лечебници от страни като Германия и Англия да започнат да отказват лечение на наши пациенти”, съобщи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. В организацията вече са получили сигнали за отказ за приемане на българи.


Задължението на НЗОК към чужди клиники за лечение на българи надхвърля 130 млн. лв. „Сумата, която е дължима само по падеж, е около 60 млн. Това са т.нар. просрочени задължения, по които вече започват да текат и лихви”, посочи Хасърджиев. Той уточни, че по силата на европейското законодателство срокът, през който държавите трябва да се разплатят помежду си, е 18 месеца. След него започват да текат и лихвите. През следващата година се очаква към тази сума да се прибавят още 70-75 млн., така че през цялата 2016 г. общите дългове на Касата ще надхвърлят 130 млн.”, разясни той.


За опасността чужди клиники да връщат наши пациенти призна и шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов. Това стана ясно от стенограма на Надзорния съвет на фонда, в която той заявява: „В Европа здравноосигурителните каси, фондовете, казват на лечебните си заведения, когато става въпрос за български граждани, еди-какво си, защото не им плащаме. А ние си мислим, че отлагаме. Трябва да го знаем и да го имаме предвид”, съобщи Телеграф.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог