Свързани новини

07.12.2015 14:44

БюЖет 2016 с буфер за 2 дни

Видян 1818 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Буферът в бюЖет 2016, както го нарича МенТа Стоянова, е в размер на 150 млн. лв. На някого сигурно звучи много, но това са държавните разходи само за два работни дни. Такава сметка направиха икономистите.
Цялата сметка на държавата за идната година се крепи на 600 милиона лева, които очакваме да дойдат от концесията на Летище София, което за разлика от тези във Варна и Бургас все още не е отдадено на чужда компания. Въпросът е, че тази сделка се подготвя отдавна, но никой не може да гарантира, че предвид цялата й сложност, ще може да се реализира точно през идната година.



    Друг проблем, който може да се окаже много по-голям от буфера са цените на петрола. Тъй като бюджетът на България е ориентиран към събиране най-вече на ДДС – икономиката не работи и корпоративният данък е нищожен, той разчита в голяма степен на приходите от облагането на пазара на горива.
Колкото по-скъпи са те, толкова по-пълна ни е хазната. През 2015 г. сривът в котировките на нефта – в резултат на това и намаляването на тези на бензина, дизела и другите горива, образува в бюджета ни дупка, която мнозина оценяват на повече от 600 милиона лева. Защото прогнозата ни беше за средна цена на черното злато от 80 долара през цялата година, а в момента то падна до 40, като през по-голямата част от 2015 г. се движеше между 45 и 55 в зелено.
Публично не е достъпна информация относно прогнозите на ФинМин за цените на петрола догодина, на които е пресмятан бюджетът и неговите приходи. Специализираният сайт oil-price.net очаква 45 долара за барел петрол догодина, но преди месец, когато се финализираха сметките за нашия бюджет, прогнозата на същия сайт беше 55 долара. Всеки 10 долара разлика „изяждат” над 150 000 000 лв. ДДС, колкото апропо ни е буферът за хазната. Но какво правим, ако се стигне до цена от 20 долара, каквато прогнозират някои спецове на фона на споразуменията на ОПЕК от миналата седмица, според които страните – производителки ще покачват добивите и ще дадат възможност на Иран да навлезе смело на пазара.
И това далеч не е единствената грижа на хазната – очаквайте в следващи броеве темата, по която никой не пише и не говори – вътрешния дълг на България, който е 4 милиарда евро и се увеличава просто хей така, дори без санкция на парламента, каквато е необходима за набъбването на външния.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели