30.11.2015 15:18

Може ли да фалират няколко бг банки заради стрес тестове?

Видян 4921 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

   19’ предупреди още през лятото, че изборът на Димитър Радев за шеф на БНБ като цяло и особено идеята му американци да друснат стрес тестове на банките ни, след като вече минаха европейските, е опасна работа. През есента първи писахме за поредната му грешка – да бъде ограничена информацията за трезорите, обнародвана от Централната ни банка, с което хората съвсем загубиха и 9%-овото си доверие в институцията. Проекто-бюджетът на държавата за 2016 г. доказа опасенията на финансовия министър по въпроса, подплатени с 5 млрд. лв. за „преструктуриране на банковата система”.
19 ‘ вече знае кои банки са заплашени да не минат стрес тестовете, които ще се провеждат напролет и ще причинят ненужни сътресения на системата, вместо да я оздравят. Защото, дори заплашените да са по-скоро малки, те са български банки и това едва ли е случайно – явно някой иска да намали дела на националния ни капитал в този тъй сладък и гарантирано печеливш от специализираното законодателство у нас бизнес. Второто, което банкерите пропускат, е логиката „парен каша духа” и ефектът на доминото, които ще настъпят веднага, след като дори само се чуе за проблеми в бранша. Още са горещи спомените за лятото на 2014 г. – все пак оттогава мина едва година. Така дори всичко „технически” да се представя ОК, пиарски ще бъде не стрес, а може да се превърне в национална трагедия.  



Засега ще премълчим имената на трезорите, които са заплашени или в най-добрия случай - трудно ще бъдат спасени. Чуваме обаче от банкери нещо супер тревожно: в БНБ смятали да прехвърлят лоши кредити (в една от малките ни банки са към 60%) от едни към други играчи. „Отлична” идея – така ще заразят и здравите банки.
Истината е, че и най-големите на пазара трудно ще обяснят някои работи. Например Булбанк с необслужваните кредити - 8- и 9-цифрени суми, на известни олигарси и дори банкери...Веднъж питахме шефа й Хампарцумян за една конкретна от въпросните личности, за която имаме справка за точната сума на лошите й кредити – колкото бюджета на областен град. Последва обаждане „да оправим нещата” от въпросната персона. Е, не ги оправихме, защото не сме такива хора.
Бившият зам.-председател на Комисията  по финансов надзор Румен Гълъбинов изказа подобни опасения, свързани със стрес тестовете преди дни пред clubz: „За много кратко време от края на м.г. (покрай срива на КТБ) се получи една свръхликвидност в чуждите банки тук. Тя им позволи да намалят лихвите по депозитите на близки до европейските нива и затова не ни учудва, че в момента те са толкова ниски. В същото време този прилив е за сметка на отлив или на задържане на депозитите в банките с българско участие. Българските банки с българска собственост нямат такава свръхликвидност. Те са принудени да вземат ресурс на кредитния пазар на по-високи цени, за да могат да предлагат кредити. Чуждите банки са по-конкурентни от тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец