Свързани новини

30.11.2015 14:47

Режат лентата на Ларгото до броени дни

Видян 1368 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Зам.-министърът на културата Боил Банов най-сетне изпълни обещанието си – двете кули, придаващи на древно римските руини силуета на Манхатън отпреди 11 септември 2001 г., са съборени. И какво от това?  Ако Баба Яга премахне от носа си две от десетте си брадавици, ще се превърне ли в Скарлет Йохансон?



А кулите, изникнали в останките от антична Сердика на Ларгото, дори не са съборени – просто са скъсени с по около метър. Всичко друго си остава същото – и „стълбичките“, и Лего ефектът, и механджийската, балкантуристическа естетика, и чисто-новият спретнат вид, за който трябвало да изчакаме да се погрижи времето, пише сайтът Площад Славейков.



Надзижданията не са пипнати, останали са твърде високи. Преди месец и половина арх. Юлий Фърков заяви, че „обектът е заснет чрез фотограметрия и всеки може да погледне в документите в Института по паметниците на културата, за да се убеди, че има само един консервационен насип от 30-40 см върху оригиналните зидове“. От последните снимки се вижда ясно, че надстрояванията са поне метър и половина над оригиналните зидове. Да не говорим, че стени има и там, където не личат никакви следи от античен градеж.
На обекта днес почти не се забелязваха работници. Въпреки че според охраната всички много бързали да го открият: „До два-три трябва да е готово. В кой ден? Гледам, че се бърза.“
Съмнително е, че ще стане толкова бързо – но е сигурно, че Берлинската стена, която отговорните за тази „реставрация и консервация“ издигнаха между гражданското общество и неясните си интереси, няма да падне сама.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей