20.11.2015 16:33

Законопроект предвижда мобилни аптеки в малките населени места

Видян 1598 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Там, където няма аптеки, аптеката-майка в същата област ще открива мобилна аптека – примерно два пъти или три пъти седмично по 4 часа. В тези мобилни аптеки ще работи помощник-фармацевт или магистър-фармацевт, каза по БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.


   Мобилни аптеки ще може да бъдат откривани в населени места, в които липсват аптеки. Това се предлага в законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Той е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.


   В мотивите за изменението на закона е посочено, че това е мярка за подобряване на достъпа на пациентите до лекарствени продукти. Според проекта, такива аптеки ще могат да се ръководят от магистър-фармацевт с по-малко от изискуемия стаж.


   За да се разкрие мобилна аптека, когато вече има една такава, ще е необходимо становището на Експертния съвет по търговията на дребно и становището на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата.


  "За първи път се дава възможност държавата и общината да могат да разкриват мобилни аптеки. Това няма да пречи на частната инициатива да разкрива нови аптеки, независимо от становището на Експертния съвет", каза още Пенков.


  В местата без денонощни аптеки ще се задължават съществуващите аптеки да се редуват на ротационен принцип. Ако не го правят, ще понесат "солени" глоби.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева