18.11.2015 15:51

България първа в ЕС по брой джамии

Видян 5750 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       България е на първо място в Европа по най-много джамии на глава от населението - 1200, с което се нарежда до арабските страни. Това сочи последното проучване на Евростат. А според данните на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет  те са  1400. Тази информация представи пред 24 часа директорът й Емил Велинов.


Той заяви още, че у нас общо има около 9 800 храма. От тях  8000 са православни, 93 католически, 1400 мюсюлмански, 10 синагоги и около 260 на други като Божията църква, Петдесятната, Конгрешанската, Адвентистката и др.


 От изнесените данни става ясно, че на 6 552 751 православни християни според последното преброяване се падат 8 000 църкви, а на 966 978 мюсюлмани – 1 400 джамии. Ако разделим тези стойности на броя на вярващите се оказва, че мохамеданите имат повече храмове от нас. Към това можем да добавим и ударното строителство на джамии през последните години, което надвишава това на новите църкви.


А какво сочат статистиките на другите държави?


В Европа живеят над 16 милиона мюсюлмани (бел.р. тези данни са преди бежанската вълна, която заля Стария континент). А както вече стана ясно, най-много джамии от глава на населението в Европа се падат на България. При последното преброяването  мюсюлманите у нас са 966 978 души, за сравнение - във Франция са над 6 милиона, докато джамиите им са едва 1600.


В Германия 3,3 милиона мохамедани имат 2750 храма ,а в Обединеното кралство – около 2 милиона-1000 джамии. Южната ни съседка Гърция е едва на 10-о място в класацията, макар като дял от общото население техните  мюсюлмани да са на едно от първите. В Румъния пък има-няма 80 джамии, а последни в класацията са Чехия, Кипър и Малта с по 1 или 2  джамии. Изводите са за вас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате