09.11.2015 16:31

Губим милиард годишно от лошо образование

Видян 2823 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Между 20 000 и 80 000 български деца учат в университети в чужбина, показват различни оценки. Долната граница идва от агенциите, специализирани в областта на обучението в чужбина, а горната представя най-вероятния брой на тези плюс самоорганизиралите се.
Дори да е преувеличено, поне 50 000 български семейства пращат децата си да учат в чужбина всяка година. Това прави поне 1 милиард лева годишно, които изтичат от България заради лошото ни образование.
Към това можем да добавим и еврофонда за образование и наука, който все още не работи заради некадърността на просветния министър Тодор Танев. И това се случва година, след като бяха открити само две европейски програми, една от които е просветната, но все още без да са започнати.
В същото време за първи път в нашата история в Софийския университет останаха  550 незаети места и след последното класиране. Явно никого не могат да заблудят като откриват университети и факултети във всяка паланка, че в България имаме качествено образование. Затова и хората отиват да учат в чужбина.
Парадоксалното е, че има спад на завършилите средно образование и едновременно ръст на тези, които се обучават в чужбина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей