06.11.2015 16:09

Какво (не) свърши правителството за 1 година

Видян 3149 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Когато на историческата дата 7 ноември миналата година този кабинет встъпи във властта, той сам се обяви за реформаторски. В политиката е прието да се смята, че ако човек ще прави реформи, трябва да го стори през първата година. Реформа обаче няма, ако не броим добрите намерения. Няма и нов програмен период на еврофондовете. България вече дори не може да прикрие огромното си изоставане – другите в ЕС харчат парите за 2014-2020 вече 2 години, а ние тепърва ще започваме. За „стартирането на новия програмен период” говори при съобщаването на актуализацията на бюджета самият финансов министър Владислав Горанов. И това не са камъни в градината на ресорното вице Дончев, който отговаря и за последните избори. То си е чистата истина.
Нещата доста напомнят 2007 и 2008 г., само дето сега никой не се вайка, че изоставаме с усвояването. Годината бе употребена за наваксване по стария програмен период, но и там не всичко успяхме да вземем, а сумата на „корекциите” или парите, които вадим от джоба си, за да компенсираме собствените си грешки по оползотворяването на фондовете, е над 2 млрд. според председателя на ресорната парламентарна комисия Слави Бинев.
На финансовия  фронт нещата също не са весели. Заради удара КТБ, бюджетът ще бъде актуализиран и отново ще мине над позволените от ЕС 3%. На всичко отгоре парите от активите на банката не могат да се приберат в хазната. Пак КТБ послужи за повод външният дълг да порасте стремглаво – от одобрените от парламента нови 16 млрд. лв. за три години, не оставяме много, ако сметнем към похарчените през 2015 г. милиарди и предвидените за догодина да се теглят нови 5,3 млрд. лв.
Докато всички говорят за външния, никой не обелва дума за растящия вътрешен дълг, на който обръща подчертано внимание шефът на Съюза на икономистите проф Кръстьо Петков. 19’ напомня, че само през последните две седмици на октомври с 2 емисии бяха набрани 200 млн. лв. През септември новият вътрешен дълг набра други 300 млн. Т.е. само за 2 месеца сумата е нови ½ милиард лева!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп