19.10.2015 12:13

Затворници борят агресията с арт терапии

Видян 1265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Психолози от Пловдив откриха как да се намали агресията в местата за лишаване от свобода. Те събират на арт терапии затворници, които по време на заниманията рисуват картини. Творчеството спомага и за социализирането на лишените от свобода мъже, които вече готвят изложба с произведенията си. Засега в арт клуба на затвора членуват деветима души, но интерес да развият таланта си имат и други, съобщава БНТ.


Външният вид на Сунай Рюстем издава, че спортът е неговото призвание. В затвора обаче преоткрил рисуването като алтернатива на тежкото ежедневие. Казва, че творческите часове са му помогнали да осъзнае грешките си и да се промени. "Тук съм за глупости. Озовах се заради контрабанда на цигари без бандерол. Сгреших много, но от тук нататък имам две деца, искам да съм при децата. Нищо не е по-ценно от семейството", разказва Сунай.


Психоложката на затвора Нина Гълъбова вече отчита рязък спад на агресията и стреса след старта на арт заниманията. "Това много им помага, защото се чувстват извън затвора, донякъде свободни, а не лишени от свобода, защото тук те избират начина, по който да се реализират, начина, по който да правят нещата. За тях това е добре. Чувстват се личности", посочи тя.


Засега затворниците се учат как да съчетават цветовете, но вече има и истински майстори. От арт клуба са убедени, че до два-три месеца ще има достатъчно материал за изложба. Картините ще украсят мрачните коридори на затвора, в който трайно са настанени над 700 мъже.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и