Свързани новини

15.10.2015 14:37

ВСС отряза Горанов, ще вдига заплатите на съдебната власт

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшият съдебен съвет отказа да отмени решението си за увеличаване на заплатите в съдебната система, съобщава Блиц. Това става ясно от писмо до финансовия министър Владислав Горанов.В мотивите за това се посочва, че магистратите спазват фискалната дисциплина и стандартите за независимост на съдебната власт, гарантирани от Конституцията и Закона за съдебната власт. По-рано финансовият министър в писмо призова те да оттеглят решението си.


Според ВСС единственият вариант за увеличение заплатите е от реализираните икономии във Фонд „Работна заплата”, защото така не се засягали останалите разходи по бюджета. От ВСС припомнят на Владислав Горанов, че в управленската програма на правителството и в стратегията за продължаване на реформата в съдебната система, запазването на върховенството на закона е сред основните приоритети. Те допълват, че вече са започнали работа по прекрояване на съдебната карта, като са закрити няколко съдилища. Размерът на несъбраните от НАП вземания в бюджета на съдебната власт са близо 750 млн. лева, припомня ВСС.


И така според членовете на съвета това е отказ държавата да изпълнява функциите си по обезпечаване бюджета на съдебната власт и лишава кадровия орган от възможността да намери вътрешни резерви за изпълнение на законоустановените си правомощия. Според тях дебатът, свързан с решението за увеличение на заплатите създава неправилно обществено усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решения за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт, пише в писмото до Горанов. ВСС предлага диалог на Владислав Горанов за бюджета на съдебната власт.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за