02.09.2015 11:08

НИМ защити Божидар Димитров

Видян 1168 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Националният исторически музей (НИМ) излезе с позиция във връзка с подписката, която беше внесена по-рано в Министерски съвет, за пенсионирането на проф. Божидар Димитров, дългогодишен директор на музея, съобщава Агенция Фокус. "Както е известно двама професори от СУ "Климент Охридски" внесоха в МС подписка с искането за пенсионирането на Божидар Димитров - директор на НИМ. В нея за около месец са се подписали 2460 подписа. Седмица по-късно две фондации ("Тангра Танакра" и "Приморско") започнаха две подписки в защита на проф. Божидар Димитров. Паралелно ред институции и граждани се подписваха на отделни подписки. Общият брой на подписалите се е около 3600 души, т.е. с около 1200 повече. Подписките ще продължат до 1 октомври и разликата ще стане още по-голяма", се посочва в материала.



В позицията се посочват и мотивите за искането за отстраняването на Димитров: "Обижда научната общност с недоказани твърдения; Обижда вярващите християни с езически измишльотини; Гордее се с това, че е бил сътрудник на ДС; Има търгашеско отношение към наследството, превръщано в бутафория пред туристите".



От НИМ уточняват, че в подписката почти няма имена на историци и духовници, почувствали се обидени от "недоказани твърдения" и "езически измишльотини". "Докато в подписките "За проф.Божидар Димитров" стоят имената на 200 академици, професори, доценти от БАН и БАНИ, директори на Регионални музеи, митрополити и епископи, игумени на манастири, десетки свещеници", се допълва в позицията. "И още нещо опасно има в тази подписка срещу проф.Божидар Димитров. Очевидно той трябва да бъде наказан за "мнение в историята", посочват още от НИМ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Израел нанесе удар по Иран

Израел нанесе удар по Иран

В ранните часове на петък Израел е ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог