Свързани новини

29.08.2015 13:19

България се отказва от услугите на Русия за МиГ 29

Видян 1962 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В София бе подписано междуправителствено споразумение и писмо за намерение за военно сътрудничество по силата, на което до края на 2016 година Полша ще ремонтира двигателите на шест изтребителя МиГ 29, които са на въоръжение в българските ВВС, съобщава Bfm.ru, цитиран от Агенция "Фокус".


Споразумението предвижда модернизирането на три самолета до средата на 2016 година и на още три до края на същата година. Ремонтните дейности ще бъдат извършени от държавната компания WZL-2.


България има намерение да се откаже от услугите на Русия за ремонта на своите самолети МиГ-29 и да сключи договор с полската държавна компания WZL2, съобщава Радио Свобода.


В арсенала си България има 19 самолета МиГ, които са обслужвани от руската самолетостроителна корпорация МиГ. Българската армия обаче непрекъснато се оплакваше от трудности в сътрудничеството с руската компания, договорът с която изтича следващия месец. Полският министър на отбраната определи избора на България като важно геополитическо решение.


Полша и България подписаха споразумение за военно сътрудничество, което трябва да реши основните проблеми пред българските военновъздушни сили, коментира руският вестник Коммерсант.


В рамките на това сътрудничество София ще изпрати в Полша шест изтребителя руско производство МиГ-29, които са на въоръжение в България, за извършването на ремонт. Ремонтните дейности трябва да бъдат завършени до края на 2016 година.


По-рано полският президент Анджей Дуда започна кампания, за да убеди съюзниците от НАТО в необходимостта за укрепване на източните граници на алианса.


Българските изтребители МиГ-29 ще бъдат обслужвани от Полша, предварителният договор за това бе подписан в петък, съобщава руската агенция РБК.


Договорът за обслужването на самолетите от Русия изтича през септември. Полша ще се грижи за изправността на самолетите на по-ниски цени, съобщи в тази връзка българският министър на отбраната Николай Ненчев. „Убеден съм, че правим историческа стъпка“, коментира договора министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв