20.08.2015 16:16

Гръцки министър призова към предсрочни избори

Видян 980 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на икономиката на Гърция Панос Скурлетис заяви пред телевизия - "Бих казал първо избори, после партиен конгрес", тъй като в редиците на управляващата партия СИРИЗА има сериозни противоречия поради приетия трети пакет за финансово подпомагане на южната ни съседка. Това съобщава БГНЕС.


Приетите от премиера Алексис Ципрас условия за финансовото спасяване на Гърция са толкова обременяващи, че радикалното ляво крило на неговата партия СИРИЗА отказа миналия петък да подкрепи третия помощен пакет в парламента и заплаши да се отцепи. Министърът на енергетиката Панос Скурлетис, един от близките съветници на премиера, заяви, че разцеплението трябва да бъде обсъдено. "Трябва да има яснота в политическата картина. Трябва да знаем дали правителството има или не мнозинство", заяви той пред телевизионния канал ERT. Ципрас получи подкрепа в парламента от опозиционните партии и само така успя да бъде одобрен пакетът от финансови помощи.


Премиерът беше изразил мнението, че трябва да бъде свикан конгрес на СИРИЗА за намиране на решение за разликите с разбунтувалите се, но, изразявайки своето лично мнение, Скурлетис каза, че Ципрас трябва да действа по-бързо. "Бих казал първо избори, после партиен конгрес", каза той.


В края на юни правителството трябваше да затваря банките за три седмици, тъй като паникьосаните клиенти изтеглиха милиарди, и да наложи контрол върху капиталите чрез стриктно ограничаване на тегленията от банковата система. Макар и вече облекчени, мерките си остават в сила, притеснявайки бизнеса и увеличавайки риска безработицата да се увеличи и над сегашното си ниво от 25%.


Ципрас, който дойде на власт през януари, остана безмълвен по въпроса за предсрочните избори. Но негови министри открито обсъждат плюсовете и минусите от предсрочни избори, ако партията се разцепи, съобщи Ройтерс.


Премиерът претегля две възможности.


Едната е да свика избори през септември, преди още гласоподавателите да са започнали да усещат действието на мерките на новия спасителен пакет, включително бъдещо намаляване на пенсиите, увеличаване на ДДС и "солидарен" данък върху доходите. Вторичният ефект от контрола върху капиталите, който вероятно ще продължи докато гръцките банки не бъдат рекапитализирани по-късно тази година със средства от третия спасителен пакет, също ще засегне гласоподавателите.


Другата възможност е да отложи изборите до октомври , след като външните кредитори са прегледали изпълнението на задълженията на Гърция по изпълнение на оздравителната програма. След това те ще започнат да обмислят начини за намаляване на голямото данъчно бреме на страната.


Ципрас отдавна настоява, че Гърция никога няма да може да изплати всичките си дългове и държи част от тях да бъдат опростени. Докато сред страните от еврозоната везните се накланят в полза само забавяне плащанията на лихви и главници, Ципрас все още може да изтъкне пред електората като свое постижение каквото и да е опрощаване на дълга. На 24 юли проучване на общественото мнение, проведено от Metron Analysis показа подкрепа за правителството от 33,6%, определяйки СИРИЗА като най-популярната партия, но неразполагащ с достатъчно подкрепа да управлява без своя коалиционен партньор, както прави сега. От тогава не са провеждани проучвания на общественото мнение.


Членове на СИРИЗА настояват партията да се стреми към мнозинство, тъй като така би могла да постигне стабилно правителство, каквото Гърция не е имала през петте години на криза. "Тези избори, когато и да бъдат обявени от правителството, ще осигурят решение за стабилно управление. Моите усещания са, че СИРИЗА ще има абсолютно мнозинство", заяви пред Mega TV Димитрис Пападимулис, евродепутат от СИРИЗА .



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще