19.08.2015 12:00

Ще се изпълнят решенията на ЕСПЧ по шест жалби срещу България

Видян 1504 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството ще изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по шест жалби, по които България е осъдена.Това съобщиха от правителствената информационна служба.


Първата е за нарушено право на собственост и е подадена от съпругата и от сина на починалия през 2003 г. Константин Димитров. Делото е свързано с отнемането в полза на държавата на тяхно имущество по реда на отменения вече Закон за собствеността на гражданите (ЗСГ). Процедурата е започнала през 2001 г. и проверката на доходите им се отнася за периода 1991-2001 г. През 2002 г. процедурата е прекратена, след което е започната отново за същия период. В резултат, от жалбоподателите в полза на държавата са отнети два апартамента, офис и земя и са били задължени да платят на държавата стойността на вила и автомобил, които са прехвърлени на трети лица по време на производството.


ЕСПЧ подчертава, че правото на собственост предполага законодателството да е достатъчно прецизно, предвидимо и да съдържа мерки за правна защита срещу произвол. Според Съда, липсва предвидимост в решението на прокуратурата да възобнови прекратена процедура за доказване на доходи. Освен това, върху ответниците по делото е прехвърлена тежестта да доказват в производството законността на доходите си, без ЗСГ да дава яснота какво е „законен” приход. Подчертава се, че в конкретния случай е трябвало да се доказват приходи и разходи в период на икономически промени и висока инфлация, което е направило изключително трудна реалната оценка на придобитите средства и направените разходи. ЕСПЧ присъжда на жалбоподателите обезщетение за неимуществени вреди в размер на 3000 евро, както и 12 150 евро за разходи и разноски по делото. Решението относно обезщетението за имуществени вреди е отложено, като Съдът приканва правителството и жалбоподателите в рамките на четири месеца да представят своите становища и да го уведомят за евентуално постигане на споразумение.


Нарушение на забраната на изтезанията, нечовешкото или унизително отнасяне поради недостатъците при проведено разследване за противозаконно лишаване от свобода и изнасилване е постановено единодушно по делото „С. З. срещу България”. ЕСПЧ отбелязва, че наказателното производство по случая от 1999 г. е продължило 14 години – период, който е прекомерен с оглед задължението на властите да действат с особено усърдие и бързина в подобни случаи. Поради забавяне на досъдебната фаза от страна на властите е изтекла и давността за наказателно преследване на част от деянията. Съдът намира за обезпокояващ и факта, че въпреки характера на разследваните престъпления и твърденията на жалбоподателката, че нападателите й са членове на организирана престъпна група за трафик на жени, тази възможност не е разследвана. На С. З. е присъдено обезщетение в размер на 15 хил. евро, както и 2500 евро за разходи и разноски.


Жалбата на Халил Хасан – осъден на доживотен затвор без право на замяна, е за нечовешко и унизително отношение предвид условията, при които изтърпява наказанието – изолация в постоянно заключени килии и систематично наблюдаване на кореспонденцията с неговия адвокат. Двата му иска за обезщетение заради лошите битови условия и специалния режим са отхвърлени с окончателни решения на ВКС. Отказано е и разследване на сигнала му до прокуратурата, че като мюсюлманин е подлаган редовно на расистки обиди от затворническите власти. ЕСПЧ нееднократно се е произнасял за нарушенията на Конвенцията за правата на човека по дела от подобен характер и има установена трайна практика. В конкретния случай на жалбоподателя е присъдено обезщетение от 4000 евро за неимуществени вреди и 1102 евро за разходи и разноски.


По жалбата „Станков срещу България” е установено нарушение на правата на свобода и сигурност и на справедлив процес. Делото е свързано с поставянето под запрещение на жалбоподателя и настаняването му от неговата майка, като негов законен представител, в социален дом за хора с психически разстройства. ЕСПЧ намира нарушение в невъзможността на частично запретения директно да поиска от съда възстановяване на дееспособността си и препоръчва на правителството да обмисли необходимите общи мерки, за да се осигури ефективен достъп до съд. Присъденото обезщетение е 15 500 евро за неимуществени вреди и 6000 евро за разходи и разноски.


Реституционно производство и забавяния в процедурата по обезщетяване на жалбоподателите, което ги е поставило в ситуация на продължителна несигурност, са нарушенията, установени по жалбата на Попов и Чонин срещу България. Обезщетението, което им е присъдено, е съответно 1500 евро и 2500 евро за неимуществени вреди, както и общо 1000 евро за разходи и разноски. ЕСПЧ е отхвърлил останалата част от претенциите на жалбоподателите за справедливо обезщетение.


Жалбоподателката по последното дело – „Гусева срещу България”, е член и представител на асоциация за защита на животните. Жалбата й е свързана с изпълнението от страна на кмета на Видин на окончателни съдебни решения за предоставяне на информация за отношението спрямо бездомните животни в града. Съдът с пет на два гласа приема, че е налице нарушение на правото да се получава и разпространява информация, което попада в обхвата на правото на свобода на изразяването на мнение. Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е 5000 евро, а за разходи и разноски по делото – 1520 евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни