04.08.2015 13:10

Министрите развалиха дисциплината в харченето

Видян 599 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доброто изпълнение на приходите е успокоило министрите и е довело до разпускане на кесията на разходите. Държавният бюджет е излязъл през юни на червено с 51.8 млн. лв., като основната причина за минуса са изпреварващите разходи за заплати. В същото време обаче има преизпълнение на приходите в други бюджети - на общините, социално-осигурителните фондове, университетите и др. С отчитане на всички тези бюджети и на еврофондовете консолидираната фискална програма има излишък от 890 млн. лв., показват данните на финансовото министерство за изпълнението на бюджета към полугодието.


 


За последните 5 години това е вторият случай, в който държавният бюджет излиза на дефицит през юни. През 2011, 2012, 2013 г. към полугодието държавният бюджет е отчитал положително салдо. Дефицит е реализиран през смутната 2014 г., като размерът му е много по-голям от тазгодишния - 884 млн. лв., пише "Сега". Сметките показват, че минусът сега идва основно от напредналите разходи за заплати. Към края на юни общо разходите по държавния бюджет възлизат на 46.6% от планираното. Специално харчовете за заплати обаче са минали прага от 50% (51.2%), а при осигуровките са достигнати 52.9% от плана. Ако това изпреварващо харчене за заплати и осигуровки не се бе случило, бюджетът щеше да е изразходвал около 140 млн. лв. по-малко - достатъчно, за да излезе на излишък.


 


Показателно е и сравнението на месечна основа. Към края на май държавният бюджет отчете излишък от 128.9 млн. лв. Негативната промяна в числата обяснява и острата реакция на премиера Бойко Борисов, който наскоро предупреди министрите, че ще трябва да прилагат към всяко свое искане за отпускане на извънредни разходи и оставката си. Впечатление прави и слабото изпълнение на планираните за т.г. капиталови разходи. Към полугодието за строителство от държавния бюджет са изхарчени едва 129.5 млн. лв., което е 14.7% от планираното. Традиционно разходите за държавни инвестиции в първото полугодие са по-ниски заради необходимост от провеждане на обществени поръчки и т.н., но дори и при отчитане на тези особености изпълнението е тревожно слабо.


 


Задържането на капиталовите разходи е било използвано през годините за вместване в планирания бюджет, но тази година слабото изпълнение може да се дължи и на хвърлянето на усилията за приключване на инвестициите по стария програмен период при еврофондовете. Минусът в държавната хазна се компенсира от отчетени излишъци по бюджетите на общините (223.3 млн.), социално-осигурителните фондове (88.2 млн.), по бюджетите на държавните вузове, БАН и обществените медии (173.3 млн. лв.). Така резултатът по съвкупния национален бюджет е излишък от 439.9 млн. лв. Към него трябва да се прибави и отчетеният и през юни излишък по еврофондовете, с който плюсът по консолидираната програма става 890 млн. лв. По прогнозни данни към края на юли отново има излишък, но по-малък - 801 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния