31.07.2015 10:22

Плащаме и част от почивката на НСО

Видян 546 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Плащаме част от почивката на офицерите от НСО според разпоредбите на предстоящия за приемане Закон за службата, съобщава „168 часа”, цитиран от БЛИЦ. Служителите се сдобиват с нови привилегии с текстове, които вече минаха на второ четене в комисията за контрол над спецслужбите. А при обсъждането им текст по текст в пленарната зала депутатите от БСП напуснаха заседанието, защото искаха НСО вече да не бъде военизирана.


 


Данъкоплатците ще плащат транспортните разходи на служителите на НСО и членовете на техните семейства от и до морето в България.


 


В текстовете не се споменава, че почивката е веднъж годишно, което значи, че колкото пъти се разходят из страната, пътят им ще се поеме от държавния бюджет. Офицерите може да се разходят със съпругите и децата си из цялото Черноморие и из цялата страна. А отпуските им са 30 дена основна и 10 допълнителни.


 


"На офицерите и сержантите от Националната служба за охрана се изплаща сума за пътни разходи за отиване и връщане от платен годишен отпуск на територията на страната – за офицерите и сержантите и за членовете на семействата им", пише в готовите за влизане в зала текстове от Закона за НСО. Освен това ще им се плащат пари за облекло, което се е случвало и досега.


 


Те ще получават двойни заплати - редовната, полагаща се според единния класификатор на длъжностите, умножена по 2,2 за офицери и по 1,75 за сержанти. Освен това ще вземат до 40% отгоре за продължителна служба плюс бонус за специфични условия на труд, за работа при вредни за здравето условия, за високи резултати и за други случаи.


 


Освен това имат право и на пари за храна. Някои имат бонуси - безплатна униформа, която се определя от началника.


 


Държавата им плаща здравните осигуровки. Интересното е, че според новите разпоредби службата трябва да документира, заснеме и озвучи мероприятие, в което участва охраняваният субект. Този текст е влязъл според депутати след атентата срещу Ахмед Доган на националната конференция на ДПС през 2013 г.


 


"НСО извършва документиране, фотографиране и озвучаване, звукозапис и видеозаснемане по време на мероприятие с участие на охраняваното лице", пише в закона.


 


"За осъществяване на дейността по охрана офицерите и сержантите от Националната служба за охрана могат да изграждат и използват технически средства или системи, включително за наблюдение и заснемане", гласят текстовете.


 


Заснетите материали се планира да се използват за изясняване на обстоятелства, свързани с посегателство срещу охранявано лице или охраняем обект, установяване на извършвано неправомерно наблюдение на охраняваното лице или охраняемия обект и за целите на професионалната подготовка в службата.


 


"Не може да снимаш в такава ситуация. Ако тръгнеш с камерата, няма как да си свършиш другата работа. Може би или ще има отделен човек, или ще монтират камери на колите. Или ще има минизаписвачки у всеки колега", коментират гардове от НСО.


 


И досега е имало желание да се монтират джипиеси на автомобилите, но самите политици са се противопоставяли, за да не ги засичат в реално време къде са.


 


Държавните охранители ще имат и частични полицейски функции, като например да задържат агресивните, които скачат срещу политиците. При това ще трябва да съставят протокол и да напишат всички необходими данни - местопроизшествие, ЕГН, трите имена и адрес на задържания, час и дата, описание на обстоятелствата и свидетели. Досега в тази дейност НСО работеше в сътрудничество с полицията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци