Свързани новини

12.07.2015 18:07

Държавните и общинските болници с 413 млн. лв. дългове

Видян 1242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавните ни болници все повече затъват, стана ясно от доклада на Министерството на здравеопазването, представен на депутатите. За периода 2012-2014 г. задълженията на болниците за лекарства са нараснали с близо 14 млн. лв. и са на стойност 119 млн. лв. Просрочените задължения за медикаменти пък са скочили три пъти, достигайки 65.685 млн. лв. в края на 2014 г. Не по-различно е положението със задълженията за медицински консумативи, които от 37.7 млн. лв. в края на 2014г. вече са били 57.3 млн. лв. 

Болниците дължат 10.5 млн. лв. за ток парно и храна и над 16 млн. лв. за апаратура и материали. В края на април 2015 г. общо дълговете на лечебните заведения са били 413 млн. лв. През първите четири месеца на 2015 г. година натрупаните дългове от подчинените на МЗ болници са били 14 млн. лв., а на общинските - 

2.2 млн. лв. В доклада пише още, че при 22 от държавните болници натрупаните дългове надхвърлят половината от капитала им. Около 80% от просрочените задължения на болниците са за лекарства и консумативи. Като една от причините за трупането на задължения, депутатите посочиха поправката в нормативната уредба приета, с цел бизнесът да бъде облекчен. Тя влезе в сила на 16 март 2013 г. и ограничи времето на договаряне на отложените плащания до 60 дни. Другият акцент в доклада е, че болниците дължат 537 хил. лв. на персонала си и 399 хил. лв. за осигуровки. Неплатените данъчни задължения пък са 727 хил. лв. Въпреки че многократно бяха питани как ще решат въпроса с дълговете, двамата заместници на здравния министър - д-р Бойко Пенков и д-р Ваньо Шарков, обясниха, че няма друг начин освен икономии и продажба на обособени части и терени от дворовете на лечебните заведения.

Те поискаха оздравителни програми от шефовете на 30 здравни заведения, които не са рентабилни и продължават да трупат дългове. Сред тях са големите болници като Пирогов, Александровска, Св. Екатерина, Царица Йоана-ИСУЛ. 

В същото време стана ясно, че единствените болници, които имат добри финансови резултати, са Св. Анна и Св. Иван Рилски. Припомняме, че шефовете на двете болници с добро финансово управление, бяха освободени от длъжност от министър Петър Москов, което може да бъде считано за още едно доказателство, че той работи за Здравния октопод и разчиства лични сметки, възползвайки се от правомощията, с които разполага. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.