07.07.2015 17:15

Петър Славов: Недопустимо е в бюджета да няма определени средства за борба с градушките

Видян 679 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В утвърдения Закон за държавния бюджет на Република България за 2015 г. не са включени средства за закупуване на противоградови ракети. Това става ясно от писмен отговор от министъра на земеделието и храните Десислава Танева на въпрос, зададен от народния представител Петър Славов.


Защитата на селскостопанските територии от градови процеси е изцяло бюджетно финансирана дейност. Разходите за закупуване на противоградови ракети не се планират в бюджета на Министерството на земеделието и храните. При разработването на проектобюджета на Министерството на земеделието и храните за 2015 г. за първи пъти беше направено предложение средства, в размерна 3,5 млн. лв. за закупуване на противоградови ракети да бъдат заложени в бюджета на Министерство на земеделието и храните.


Това ще позволи навременното сключване на договор с производителя и съответно изработка и доставка в срок на необходимите количества противоградови ракети преди откриването на активния сезон. Тези средства биха обезпечили минималната зареденост на ракетните площадки в началото на активния сезон. Това предложение на земеделското министерство обаче не е прието, гласи писменият отговор на министър Танева.


От отговора става ясно още, че на 9 април 2015 г. до заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи е направено искане за целево подпомагане за доставка, охрана и попълване на резерва с противоградови ракети в размер на 4 260 000 лв., както и за извършване на профилактика на техниката на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в размер на 200 000 лв., но към настоящия момент решение няма решение по искането на Министерство на земеделието и храните.


Липсата на бърза координация и решителни действия за справяне с бедствието идва на фона на десетките новини за градушки, унищожили земеделската продукция на хиляди хора и една година след ужасяващата буря в София, която причини щети за милиони левове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!