07.07.2015 15:35

Шефът на Стратфор: Германия обърка сметките на ЕС с натиска над Гърция

Видян 1073 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Джордж Фридман

Не трябва да изненадва никого, че гърците гласуваха за отхвърляне на исканията за продължаване на мерките за икономии като цена за продължаването на работата на техните банки. Има 3 причини това да не е изненада. Първо, управляващата радикално лява СИРИЗА, защото такива настроения им се създадоха. Второ, постоянният натиск върху премиера и финансовия им министър бе приет от гърците като непозволено въздействие върху целия народ. И накрая, най-важното, европейските лидери сами доведоха гърците до положение да нямат какво повече да губят. Оставиха ги без избор пред две форми на унижение.


Както МВФ отбеляза, гърците няма как да платят дълговете си или да избегнат икономическите кошмари без съществено преструктуриране на борча им от кредиторите, включително с опрощаване и многодесетилетно отлагане на плащания. МВФ декларира също, че още икономии ще бъдат невъзможни за понасяне и на практика ще спрат или още повече ще забавят разплащанията.

Гърците това отдавна го знаят. Просто икономии без реструктуриране ще доведат до безсмислен фалит. Европейците се фокусираха върху орязването на пенсиите, което бе твърде глупаво. Така и така това не би довело до накякво спестяване на пари за покриване на дълговете.

Ако приемем, че европейските лидери не са глупаци,

трябва да проникнем каква игра играят. Знаеха, че мерките за икономии за безсмислени и дори вредят на плащането на дълговете. Но настояваха на тази битка, защото си мислеха, че ще я спечелят и ще накарат Гърция да капитулира.


Никоя страна в ЕС не е в толкова тежко положение, но има такива в Южна Европа, които биха предоговаряли дълговете си.Може да се справят малко по-добре, но при 22,5% безработица в Испания през май, никак не е ясно накъде вървят. Каква ще бъде формата им догодина и каква ще бъде позицията на новите им правителства?



Гърция прави по-малко от 2% от БВП на ЕС, но Италия и Испания са много по-значими като дял от съюзната икономика. Затова Брюксел настояваше да накаже 1 страна, за да даде урок и на евентуални други желаещи да предоговарят при идване на антиевропейски правителства.


Затова европейските лидери играха негъвкави, искаха нови и нови икономии, вследствие на които безработицата мина 25%, а сред младежите – 50 на сто.

Европейската стратегия беше просто психологическа: разпространяване на страхове

за напускане на еврозоната, а всъщност ЕС показа пред света, че му липсва способност да се справя с проблеми. Години наред европейските лидери все отлагаха проблемите след заплахи към Гърция и очакваха тя да продължи играта на котка и мишка. Но СИРИЗА дойде на власт и сложи край на тази игра. Европейците решиха, че с малко натиск новите ще поддадат.
А това нямаше как да стане и то не само по политически причини. Европейците

бяха сигурни, че СИРИЗА ще предаде народа, избирателите си, ще бъде изметена, а на нейно място ще турят друг

Но в Брюксел не разбраха – гърците повече не можеха да търпят тази игра. Те усещат икономиката си да се руши и виждат, че вместо стимули, ЕС я проваля с нови и нови икономии. Те решиха, че дори да е фалит, ще си струва цената.



Евролидерите просто сбъркаха в сметките с демонстрацията на сила пред Гърция и други страни, в които се съмняват. Стряхът им от моралния риск на компромиса ги провали. Сами се поставиха в опасна ситуация.
Първо, в отношението си към Гърция ЕС сам даде сила на евроскептичните партии.

Брюксел показа, че Европа е съюз, докато някой член не влезе в беда

Европа бе безотговорна в даването на заеми години наред и е истина, че нейните банки перфектно знаеха състоянието на Гърция. Глупост е, че гърците са откраднали руното, без банкерите да разберат. Банкерите просто искаха да правят пари от заемите, които отпускат и търгуват. Да не говорим, че някои ги препродаваха на 3-и лица, които пък ги възлагаха на евроинституциите.



Гърците си знаят – не това правителство заемаше парите. А тяхната история ще надуе перките на Подемос в Испания и ЮКИП във Великобритания.

ЕС доказа, че пази банките и предава всички останали

Второ, влизайки с бутонките досега, ЕС се налагаше да продължава играта преди вота в Гърция. И породи виждането в своите граждани, че е потенциален враг на нациите в него, които преживяват трудни времена, което поражда огромно недоверие в него като блок за в бъдеще. Европейците ще продължат споровете с Гърция, но вече с отслабнали козове. Гръцкият избирател разобличи блъфовете на Брюксел. Евролидерите сами се нахакаха в тази позиция, отчасти, защото

не можеха да си представят, че Гърция няма да се почини на ЕС, което значи на Германия

Евролидерите не вземаха насериозно гръцкото мнение. Което накара гърците да се борят за 2 неща – едното е сделката, от която наистина се нуждаят, а другото бе идеята, прокарана от СИРИЗА за възможен изход от еврозоната, като хватка за нови позиции при следващия кръг преговори с ЕС.

Ръководството на ЕС бе убедено, че Гърция блъфира, докато гърците знаеха, че залозите са толкова високи, че не могат да си позволят да блъфират, а само да лавират. Нямам представа каква е способността на страната да играе днес, но СИРИЗА има воля да заложи на това.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.