07.07.2015 14:35

Танковете в България са със САЩ, не с НАТО

Видян 1233 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Решението на Съединените щати да предислоцират тежко въоръжение в България е взето на двустранна основа, а не на ниво НАТО“. Това каза пред БНР генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.


„НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включително България. Става дума за повече учения и за вече споменатия команден център с 40 души персонал, половината от които български офицери“,  добави той.


Припомняме, че миналия месец министърът на отбраната на САЩ Ащтън Картър обяви, че страната ни се е съгласила да приеме част от военното оборудване, което американците ще разположат в Източна и Централна Европа. Той каза, че машините ще бъдат разположени в Литва, Латвия, Естония, България, Румъния и Полша. "Това е, защото САЩ и останалата част от НАТО е абсолютно решена да защитава териториалната цялост на Естония, Латвия и Литва", обясни Картър.


В отговор българският военен министър Николай Ненчев каза, че не знае за разполагането на  US техника у нас. Припомняме, че той нямаше информация и за БГ оръжието, с което воюва Ислямска държава, и за танковете, и за провеждането на американски учения на нашата територия.


А пък министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че разполагането на военната техника е планирано и обявено на срещата на върха на НАТО в Уелс.


В крайна сметка се оказа, че машините не са натовски, а американски. Това означава, че министрите ни лъжат или не знаят каква техника пристига в България и защо. И при двата случая се крие важна информация от медиите и гражданите.


Припомняме, че 19' поиска оставките и на Ненчев, и на Митов още на 7 май.


Столтенберг обясни, че на нашата територия ще бъдат разположени 14 танка, но няма предложение за постоянно присъствие на американска бойна техника в страната ни.


Генералният секретар каза, че не вижда непосредствена заплаха за страната ни от Русия, както и че Алиансът, според него, не действа по агресивен начин.


„Не разбирам защо да е провокативен, след като е пределно ясно, че и в бъдеще ще защитаваме всичките си съюзници от всякакви заплахи. По никакъв начин НАТО не е нападателен съюз - той е отбранителен“, добави той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели