06.07.2015 17:50

Борисовата градина ще има зелен амфитеатър и лятно кино

Видян 1146 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският стадион Юнак ще бъде превърнат в зелен амфитеатър за срещи и дискусии, автокъщатата Капитолия в Борисовата градина вече ще бъде информацинен център, а къпалнята Мария Луиза и лятното кино ще заработят отново. Това предвижда концепцията за развитие на "най-знаковата озеленена територия на София и България", съобщи проф. Пенчо Добрев, председател на 15-членното жури, което оценяваше седемте идеи на архитектурните колективи.


 „Победителят, зад който застанаха всички политически сили в Столичния общински съвет, е Ковачев архитекти”, съобщи Лорита Радева, председател на екологичната комисия в СОС от ГЕРБ. Архитектурният колектив е получил 85 от 100 възможни точки. Концепцията на Ковачев архитекти е спечелила журито с липсата на застрояване в гората, възстановяването на връзката между бул.Драган Цанков и спортната зона, както и с освобождаването на "частните" територии за обществено ползване. Въпреки това журито е излязло със серия от препоръки. „Категорично позицията на СОС е, че в парка не трябва да има ново строителство, а общественият достъп е приоритет”, каза Лорита Радева.


Ако всичко върви по процедурния план, предстои на 9 юли резултатите от конкурса да бъдат одобрени. След това общинските съветници трябва да одобрят и техническото задание за изработването на подробния устройствен план на Борисовата градина и той да влезе в сила. Това обаче може да отнеме време, тъй като вероятно собствениците на частните имоти ще обжалват, за да не бъде възстановен публичният характер на заграбените терени в периода 2000 – 2005 г. По думите на главния архитект на София Петър Диков, от парка са "плячкосани" между 250 – 300 дка. В същото време стана ясно, че шепа хора на Прокопиев се представят за гражданско общество и изнудват Общината с тайната цел да пробутат Андрей Захариев от организацията Група Град за нов главен архитект на София. Припомняме, че Андрей Захариев е съпруг на вицепримера в служебното правителство на Плевнелиев и негова дясна ръка в президенството в момента - Екатерина Захариева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален