03.07.2015 17:40

Ципрас към гърците: Кажете „не” на изнудването на кредиторите!

Видян 566 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас отново призова народа да гласува с „не“ на предстоящия референдум за приемането на предложенията на международните кредитори и заяви, че гласуването няма нищо общо с излизането на страната от еврозоната. Той направи кратко телевизионно обръщение към нацията, което беше планирано преди да стане ясно, че Гърция е официално във фалит, съобщава световните агенции.Ципрас призова да се гласува с „не” срещу „изнудването” на международните кредитори. По думите му, членството на Гърция в ЕС няма да бъде застрашено и призова гласоподавателите да отхвърлят „всяващите паника сирени”.


Той беше категоричен, че на референдума не стои въпросът дали Гърция ще остане или ще напусне Еврозоната, „а дали под натиска на изнудването ще приемем продължението на една политика, чиято безизходност признават сега и кредиторите. Дали ще се съгласим на бавната смърт на икономиката и обедняването на обществото, дали ще приемем да намалим пенсиите и да изплатим един неустойчив дълг”.


Като се позова на новия доклад на МВФ за състоянието на гръцката икономика, според който държавният дълг на страната не е устойчив, Ципрас заяви, че това становище на МВФ не е било представено никога на гръцките преговарящи от страна на представителите на институциите – кредитори.


Както в началото, така и в края на обръщението си той призова гърците да гласуват хладнокръвно и без чувство за разделение на обществото.


Гръцкият премиер ще се обърне към поддръжниците на политиката си отново в 21.00 ч. тази вечер, когато ще произнесе реч на демонстрацията, която организира правителството в полза на негативния вот на референдума.


Ципрас добави, че смята проблема с външния дълг на Атина за най-важният по време на преговорите. Той настоя, че международните кредитори трябва да опростят 30% от дълговете на страната, а за останалата част да й дадат двадесетгодишен гратисен период, като само това би направило дълга жизненоспособен. Задълженията на Атина в момента се равняват на 180% от брутния й вътрешен продукт, пише БЛИЦ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева