30.06.2015 17:06

Драги като частен банкер емитира дълга на Гърция, Юнкер я прие в еврозоната

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Марио Драги, сега шеф на Европейската централна банка е човекът, който като частен банкер от Морган Станли беше отговорен за най-голямата емисия на гръцки дълг, а приемането на Гърция в еврозоната стана при председателството й от Жан Клод Юнкер, в момента президент на Европейската комисия. Толкова по темата за лошите елини и добрия Брюксел. За да не бъдат сочени с пръст и да им бъде търсена отговорност като виновници за катастрофична криза на цяла Европа, двамата хитряги, единият от които е прибрал и немалка печалба от премиите за пласирането на дълга на Гърция, са обречени да спасят комшиите. Още повече, Меркел също е в кюпа – над 30% от дълговете на Гърция никога не са стигали до Атина, а са отишли направо в немски военни заводи. Още по-интересното е, че немалка част, до половината, от техниката, която е платена не е доставяна на средиземноморците...


 


Въпросът на въпросите обаче е, че отблокирането на малко над 7 милиарда за посрещане на най-близките плащания по дълга им ще отложи фалита на страната едва до кра на август.

Причината е много проста. Плащането на 30 юни на 1,55 млрд. евро към Международния валутен фонд беше само първата крачка от поредица вноски това лято за Гърция. На 13 юли те дължат други 450 милиона евро на фонда. После на 20 юли идва плащане от наистина крупната сума – 3,45 млрд. евро към Европейската централна банка, управлявана от  стария им приятел Драги. На 1 август фондът ще чака нови 180 милиона евро от елините, а на 20 август следва плащане на 3,19 млрд. евро към ЕЦБ. Сумата на 5-те вноски е 8,5 млрд., което е доста повече от 7-те, за които се водят така дълги и сложни преговори седмици наред.


България вече губи сериозно от цялата патардия. Причината е, че нашият  дълг също нараства като цена на обслужване и то твърде бързо, понеже международните инвеститори очевидно нямат голямо доверие и в нас.

Нищо чудно, след като изработихме незаконни правила за избор на нов шеф на БНБ и излъгаха, че имаме кандидат на Юнкер, който се оказа не само, че не е кандидат на Брюксел, не само, че има заслуги за фалита на Молдова и Украйна, ами сестра му е директор големи клиенти в най-голямата търговска банка в страната Уникредит Булбанк. Която пък е италианска. А италианският дълг, апропо, е доста по-голям от гръцкия и в абсолютно, и в относително измерение.


 


На този фон не е без значение и информацията, че Великобритания е успяла да удвои само за 5 години под вещото управление на Камерън в миналия му мандат своя дълг, който в процентно отношение също е пъти по-голям от гръцкия.  А като сума - 20 пъти!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева