29.06.2015 13:26

Граждански протест срещу ТПТИ на 4 юли

Видян 468 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Граждани, обединени в няколко групи в социалните мрежи, изпратиха отворено писмо, в което се обявяват против подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) и обявиха протест за 4 юли.


"Хората не осъзнават риска от това, което може да се случи с подписването на споразумението", заяви пред Actualno.com Златина Станкова, представител на обявилите се против Трансатлантическото споразумение, които организират протест срещу него. Станкова посочи, че в групите участват по над 1000 души, а на протести миналата година са се събрали около 200 протестиращи против споразумението. По думите на Станкова те работят заедно със Сдружение "Солидарна България", които открито се противопоставят на подписването на ТПТИ.


"Четвърти юли е символ на американската свобода и независимост. Избрахме този ден за нашия протест, защото искаме да напомним на американското правителство за смисъла на тези две думи, както и че ЕС и България, като част от него, е доброволно обединение на държави в името на демокрацията, мира и солидарността. И че няма да позволим споразумения като ТТИП и СЕТА да разрушат тези основни човешки ценности", казват гражданите в позицията си.


Според тях при преговорите по ТПТИ липсва прозрачност, а граждански неправителствени организации не са допускани до процеса докато "корпоративни лобисти" са. "Дори депутатите от ЕП трудно се добират до информация по споразумението, както и американските сенатори отвъд океана", коментират в отвореното писмо. Гражданите посочват, че въвеждането на механизъм за защита на инвеститорите (ISDS) е основен проблем, като заявяват: "Недопустима е ... публичната власт да бъде приравнявана до обикновен икономически субект, страна по търговски взаимоотношения. Държавата и сега е страна по търговски дела, но с приемането на ISDS самата публична власт би се оказала заложник на корпоративни интереси."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак