Свързани новини

24.06.2015 12:33

80% от заразените с нилска треска нямат симптоми

Видян 1104 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

80% от заразените със западнонилска треска нямат симптоми, докато при останалите 20% от пациентите тя протича като летен грип, обясни д-р Ива Христова в репортаж за предаването "Здравей, България" по Нова ТВ.


Темата стана актуална след случая на 7-годишно момиченце, което се зарази от ухапвания на комари в района на Северния парк. От тях кожата на детето се зачервила силно.


След няколко дни то развило температура до 38.5, като ден преди това било с главоболие. Редица тестове доказали наличието на вируса. Според специалиста един на пет души развиват


висока температура, без връзка с други симптоми


Нилската треска се разпространява само чрез ухапване от комар. Усложнения като енцефалит или менингит се развиват рядко.


Заболяването е тежко, но хубавото е това, че от 150 ухапани от болни комари, само един може да развие възпаление на мозъка, обяснява инспектор проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни.


От Столичната община, която трябва да пръска за  комари, са отказали коментар за телевизията. От столичната здравна инспекция, която следи работата им, твърдят, че контрол има.


От инспекцията призовават гражданите да използват репеленти,


за да се предпазят от ухапвания, както и да се обличат в по-светли дрехи.


Майки, които прекарват повече време с малките си деца в парка, разказват, че количеството на комарите е огромно и "не се трае".


Според главния държавен консултант по заразни болести д-р Ангел Кунчев, ако се пръска както трябва, няма да има нужда от подобни мерки, тъй като колкото повече комари има, толкова рискът от нилска треска расте.


Той успокои, че болестта не се предава от човек на човек.


"Преди години открихме на доста места в България нилска треска при животни. Досега нямахме случай при човек, което от професионална гледна точка ни радва, колкото да звучи абсурдно.


Няма как да останем остров без заболяването, при положение, че го има навсякъде. Сериозен проблем имаше Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Косово. Беше ясно, че има и у нас, но бе въпрос на активно търсене и надзор", обясни той.


По думите му валежите също допринасят за това


Месеците юли, август и септември са пиковият период, в който насекомите са най-много.


"80% от хората, заразени с нилска треска, нямат никакви симптоми. Няма и да разберат, ако не се изследват. При останалите 20% най-често ще протече като летен грип. Само 1% ще развият някаква форма на менингит или енцефалит", потвърди и д-р Кунчев, цитиран от vesti.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни