Свързани новини

22.06.2015 15:05

ЕС: Радев не е нашият кандидат за БНБ

Видян 3869 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На председателския съвет на българския парламент е било обявено, че Димитър Радев трябва да бъде подкрепен за нов гуверньор на БНБ, понеже е „кандидатът на Евросъюза, лично на Юнкер”. Това разказа пред 19 минути източник, присъствал на събранието на лидерите в парламента.


Чудесно би било да беше така, ала се оказва чиста лъжа. Изпратихме на президента на Европейската комисия – премиера на ЕС – Жан Клод Юнкер, на неговия финансов комисар Джонатан Хил, на председателя на Европарламента Мартин Шулц, на лидерите на двете големи партии, съставили правителството на Европа Жозеф Доул и Сергей Станишев, на посланиците на основните страни в ЕС питане техен кандидат ли е Димитър Радев. Никак не се изненадахме, че никой не го припозна за свой. Понеже той е служител на МВФ, което е една доминирана от САЩ международна организация, която няма нищо общо с Евросъюза и неговите институции – било Комисията, Парламента и дори Централната му банка. Лидерите на ЕС бяха запитани също как приемат противозаконната процедура по избора.


«Позицията на Европейската комисия е следната: Европейската комисия не коментира избора на управители на централните банки в страните-членки, тъй като това са независими институции», ясно дава да се разбере Жан Клод Юнкер.


Напомняме, че в нарушение на правилника на Народното събрание, който е равносилен на закон, а според бившия шеф на парламента и прославен юрист проф. Герджиков – в разрез и с Конституцията, номинирането на кандидати за БНБ стана при дискриминираще отделните депутати условия, което е най-меко казано правна безсмислица.


Да не отваряме дума, че „процедурните правила” бяха приети със 77 срещу 77 гласа в пленарната зала. 6 от партиите бяха против, а ДПС се въздържа. Затова и медийните писаници, че БСП и партията на Доган били зад Радев също са най-меко казано преувеличени.


„Ако зависи от управляващото мнозинство ще бъде Димитър Радев, аз мисля, че той е най-доброто решение”, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред радио К2. Той обаче се е оправда, че било рано да се каже кой ще бъде шеф на най-важното звено в БНБ - банковия надзор, защото „такъв разговор не е воден”. Което прозвуча в разрез със следващите му думи: „Ако ще търсим на някой работа за 10 000 лева заплата, по-добре да му намерим друга такава, защото БНБ не е място за социални експерименти или редене на наши хора”.


Интересен е обаче въпросът, ако Иван Искров подаде оставка тази седмица, даже още днес, както се закани Влади Горанов (той го обещаваше и през април), какво се случва с БНБ до 10 октомври, когато изтича мандатът на сегашния управител?


Още веднъж ли ще се сгази законът, като новият поеме стар мандат, който обаче няма да му се брои в неговите полагаеми се 6 години? Или ще оставим БНБ на самотек, та който реши, да катурне я още някоя банка, я целия борд? Четете отговорите в допълнително каре.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец