Свързани новини

21.06.2015 15:06

Иван Костов се фука: Взех БНБ

Видян 6131 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неподаването на оставка на гуверньора на БНБ Иван Искров до 19 юни, въпреки заплахите от страна на председателя на Бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова „лично да го набие”, както тя се закани пред всички медии, e шанс за властта да не руинира тотално авторитета на Централната банка с нейните току-що измерени 9% доверие в обществото.

Вместо това обаче, в медиите се пускат слухове за призрачна подкрепа за кандидата на ГЕРБ и част от РБ Димитър Радев. Според тези информации БСП и ДПС подкрепяли човека на МВФ, чиято мисия само за последните 3 месеца участва във верижните банкови фалити в Молдова и мораториума по плащане на дългове от Украйна – реален фалит на тази държава. 

„Кой е казал, че БСП подкрепя кандидата на управляващите – такова решение не е вземано от нашите органи, а нашата партия 25 години е радетел за институционализъм”, заяви пред 19 минути най-известният червен депутат Мая Манолова. Официална позиция на ДПС по повод кандидатурата на Радев също няма.

Най-вероятно притеснението на юристите е свързано с противозаконния характер на приетите специално за случая с избора на Радев, който според еврокомисаря Кристалина Георгиева се „назначава” на поста правила за номиниране. Въпросното решение противоречи на чл. 85, ал. 1 от Правилника на НС, който е със сила на закон. Според него няма как правата на всеки народен представител за внасяне на инициатива да бъдат ограничени, а още по-малко едни депутати да бъдат дискриминирани спрямо други. А именно това се прави като бяха дадени права само на независимите представители (Анна Баракова и Велизар Енчев) да номинират самостоятелно кандидати за БНБ, но не и на останалите 238 техни колеги. При последния избор на НС – този на шеф и членове на КЕВР такова нещо нямаше.

В ГЕРБ пък избухнаха и други брожения. Дочули мълвата, че неформалният лидер на ДСБ Иван Костов се хвалел, че избират неговия човек Димитър Радев (заместник-министър на финансите в неговия кабинет, чиято сестра по същото време става директор в приватизираната от правителството Булбанк и член на Съвета на директорите на също така продадената от този МС Корпоративна банка), в партията на Борисов се учудват защо на РБ при 8% на изборите при рекордно ниска активност се даде половината правителство, КЕВР, а сега и Централната банка. ГЕРБ все пак имаше 4 пъти по-висок резултат от реформаторите.

Обяснението, което се дава е, че Димитър Радев бил „кандидатът на Брюксел”, „лично на Юнкер”. 

Това обаче е лъжа, както ще разберете от утрешния брой на 19 минути. Ние просто си направихме труда да попитаме всички висши ръководители в Брюксел истина ли е, че Димитър Радев е техен кандидат. Апропо, след последната ни публикация по темата – за отявления конфликт на интереси с неговата сестра – директор в най-голямата търговска банка, изненадващо получихме от кабинета на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер информация, че и без наше настояване всичко това е докладвано.  




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.