Свързани новини

17.06.2015 13:55

Сестрата на новия шеф на БНБ е директор в Unicredit Булбанк

Видян 8572 пъти | Коментари 0
Гласували 11 рейтинг: 3.9091
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Уникален конфликт на интереси избухна във връзка с „назначения” кандидат на Кристалина Георгиева за шеф на БНБ, когото и вицепремиерът Румяна Бъчварова силово налага през последните дни, вместо да омиротворява циганите и да води диалог с протестиращите полицаи”, проплакаха депутати. Сестрата на Димитър Радев - Радостина, е директор в най-голямата търговска банка у нас Unicredit Булбанк. Оттам признаха това, както и че Сестрата отговаря за големите клиенти, за отпускането на кредити към тях. Сред нейните големи клиенти има и собственици на други банки, и крупни бизнесмени. Известно е, че един от хората, чиито фирми дължат най-много милиони там, следователно са обслужвани от нейното „звено” е олигархът Иво Прокопиев, за (не)обслужването на чиито заеми неведнъж се е писало и се е говорило. Неговият кръг с участието на Кристалина и Бъчварова, чиято дъщеря работи в медия на Прокопиев, налага кандидата Радев. Сигурно е случайно...


Напомняме, че по времето, когато Радев е заместник-министър в кабинета Костов, заместник-министър е и Левон Хампарцумян, който при приватизацията на Булбанк става шеф на вече частната банка, чиято продажбена цена става повод за сериозни дебати в парламента, понеже по мнение на управляващия й екип и опозицията е скандално ниска.

Вместо да обърне внимание на това, правителството на Костов има друга задача. За да стане Хампарцумян шеф на Unicredit Булбанк, понеже му липсва ценз, специално е променен законът за кредитните институции. Той е химик по образование и по тогавашните правила няма право да заеме поста, което пада като забрана със силово гласуване.

По същия начин днес законът се нагажда специално за Радев, за да стане гуверньор на БНБ, а най-близкият до Костов днешен депутат Гроздан Караджов бе цитиран да заявява, че именно Радев е човекът на ДСБ.

Напомняме, че при реформаторското правителство 1997-2001 г., освен че България осигури 14,5 млрд. лв. срещу 600 млн. евро инвестиция на американските ТЕЦ-ове и даде златото си срещу концесионна такса от 0,75%,  Прокопиев и съдружникът му Харманджиев направиха двете си скандални приватизации – Винпром Дамяница и Каолин, които стигнаха до съда.

В чий интерес да очакваме, че ще работи новият гуверньор на БНБ? В национален ли?


Обвързаностите не свършват дотук. Радева е в Съвета на директорите на Корпоративна банка, когато по случайност брат й е заместник-министър и също по случайност банката е приватизирана. Тогава обясняват на публиката, че купувачът е група от „11 американски, британски и германски фирми, които произвеждат софтуеър за нуждите на интернет разплащанията с кредитни карти”. Днес ние знаем, че това е лъжа -  ставало е въпрос за офшорки, зад които се е криел Цветан Василев.

Лесно можем да си обясним също защо Костов не просто беше вложител в КТБ, а и успя да си преоформи влога си, така че да не го изгуби при фалита на банката, както сам си призна. Ясно е и защо дъщеря му получаваше 30 000 лв. на месец от КТБ, за да я консултира за рискове, като пропусна само да я предупреди за фалита й. А също защо парите на партията ДСБ стояха именно в Корпоративна.


Накрая, интересно е да се знае също откъде Цветан Василев се появява. Ами, оказва се, че Цветан Василев от средата на 1996 г. до август 1999 г. е член на директорския борд на друга банка, откъдето се „изпаряват” милионите на купувача на МТЕЛ Майкъл Чорни – загадка, неразгадана и до днес след близо 20 години разследвания и дела. Банкерът я напуска и приватизира Корпоративна. Понеже сигурно не е имало как да докаже, че 13-те милиона за закупуването на Корпоративна ги е спестил от закуски, трезорът е взет от 11 офшорки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни