07.06.2015 10:50

Смъртоносен египетски вирус ужаси учените

Видян 1160 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарите и учените-вирусолози от цял свят бият тревога. До скоро специалистите бяха убедени: новата и засеа не много изучена болест с наименованието MERS, което означава „близкоизточен респираторен синдром”, едва ли някога ще напусне пределите на безлюдните арабски пустини.


 


Но тази седмица опасният вирус внезапно порази жителите на страна, която се намира на няколко хиляди километра от Близкия изток – Южна Корея. Министрите на една от най-развитите и прогресивни страни в света се събраха панически на извънредно заседание и бяха принудени да признаят: в схватката с MERS те търпят поражение след поражение. Нито ваксини, нито лекарства срещу тази болест засега на съществуват.


 


При това коварният вирус се предава, както най-обикновена простуда, по въздуха, а това означава: за да се заразиш и да станеш носител, е достатъчно да постоиш само няколко секунди в стая, маршрутка, магазин или самолет заедно с болен човек.


 


Египетските учени намериха вируса у прилепите, след това болестта бе предадена на камилите. В слабо населената и затворена към света арабска пустиня вероятността за епидемия е много малка. Също така властите в Египет си мълчаха за болестта от страх да не изплашат туристите. Но след години вирусът премина десетки граници и хиляди километри.


 


Ако през 14 век са били необходими години една епидемия, да кажем от чума, да обиколи Европа, то сега са достатъчни само няколко часа и едно замахване с криле. От Саудитска Арабия и Египет летят стотици полети по целия свят. И вероятно, опасният MERS не е на прага, а вече е на гости, само че той все още не се вижда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се