02.06.2015 15:00

Двама кандидати за БНБ доведоха Украйна до фалит, 1 е мултак

Видян 3926 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трима от трима досега известни кандидати за управител на БНБ са момчета на олигарха и огромен длъжник със стотици милиони на банките Иво Прокопиев, който сам призна в тв интервю поне 300 000 000 лв. борчове на фирмите си. Ако се вярва на пресата, много от тях са необслужвани – ние знаем само за едни проблемни кредити към Райфайзенбанк за някакви си 20 милиона евро – почти 40 милиона лева. Над 13 „милки” от тях никога не бяха плащани, както банката бе принудена да си признае пред Комисията за финансов надзор, която също като Върховния административен съд, обяви негов свързан облигационен заем и за незаконен.


За никого не е тайна, че от години Прокопиев бленува за лиценз за банка, за да засмуче тя за сметка на вложителите и системата въпросните кредити, като през 2008 г. За една бройка не получи тапията. И, слава Богу! Избор на негов човек ще бъде знак за война срещу български банки и особено срещу една от тях, която и в момента е очерняна от негови съратници.


Двама от кандидатите – единият като мисионер на Европейската банка за възстановяване и развитие, а другият – на Международния валутен фонд, така определиха икономическата и финансовата политика на Украйна, че миналата седмица парламентът на страната със закон обяви мораториум по плащанията на дългове. В момента борчовете й са 90% от БВП при икономически спад от 20% и тя отказа да плаща. А третият постигна почти също толкова ужасяващи резултати като мисионер в съседна Молдова.


Ние имаме ли нужда от това?


Защото пред катастрофата в Украйна кризата с КТБ е като невинна детска игра!


Софийският елит беше възмутен преди дни, когато колите „на еврокомисаря Кристалина Георгиева” – автомобили, чиято покупка, издържка и персонал заплаща българският данъкоплатец, дундуркаха най-близкият до нея от кандидатите Димитър Радев. Той бе смятан за фаворит в състезанието, но дори Прокопиевите медии – сигурно, за да се направят, че нямат нищо общо с него, написаха, че налагането на бившия зам.-министър в кабинета на Костов и чиновник в МВФ, който никога не е бил банкер, било направено по прекален начин. „Така не се прави”, коментира разградската фолклорна група. И правилно. Но по-страшното е това, че Радев никога не е бил банкер, също като Искров. И като проф. Вълчев навремето. Споменаваме тези двама управители, защото именно по тяхно време фалираха банки. 


Добавяме и украинската връзка – Радев от 5 март е мисионер на Фонда в Украйна, която само 2 и половина месеца след идването му и въпреки наливането на 5,5 млрд. Долара точно от МВФ – друг не дава вече пари там, обяви мораториум по грамадния си дълг.

Разградската фолклорна група в последните дни явно има по-голям фаворит в лицето на Камен Захариев, който пък кой знае защо има поведение на престолонаследник: "Мисля, че е рано да правя такива изявления. Аз съм подготвил визия за ролята на БНБ, тя е готова и ако ме поканят, ще я представя в парламента", каза Захариев. Попитан какво спешно трябва да се промени в банковия регулатор, той отбеляза, че в краткосрочен план първата задача е новото ръководство да направи вътрешно разследване дали политиките на БНБ съответстват на най-добрите световни практики и ако не - да се направят корекции”, описва го с патос Капитал. Ние веднага можем да отговорим на въпроса, по който ще прави разследване – не, БНБ не работи както трябва, а двете ни банкови кризи само за месец миналото лято го доказаха и на най-незапознатите. "Непосредствена задача е да се създаде нов екип и да се възстановят доверието в БНБ и духът на истинските професионалисти в централната банка, които в момента за обезкуражени", допълва Захариев все в стил дайте да дадем. И нищо чудно – той е възпитаник на дипломатимеската школа МГИМО в Москва, където преди 1989 г., когато той постъпва учат децата на световния комунистически елит.


От 2008 г. досега Захариев е директор на екипа по глобално преструктуриране и възстановяване на активи, отдел по управление на риска, в ЕБВР, Лондон, и член на комитета по управление на риска на ЕБВР. За повече от пет години – от 2003 г. до 2008 г., е бил директор за Украйна на ЕБВР, където е управлявал операциите и портфолиото на банката в страната от 2 млрд. евро. Само напомняме, че по същото време в страната се кове милиардерската олигархия, против която народът там се вдигна на първия Майдан. След който нищо не се промени и сега горките украинци берат плодовете, за които ви разказахме в началото. 


Третият кандидат на Прокопиев, който според някои трябвало да победи в стил „Двама се карат – третият печели”, се казва Николай Георгиев. Наричат го новия Симеон Дянков, защото бил недиалогичен. Точно разговор между глухи ще помогне на банковата система, шегуват се хората от бранша. Шегуват се, ама им се плаче! И Георгиев е бил зам.-министър при Костов, той пък от 2 години води мисията на МВФ в Молдова. Не е тайна, че това е най-бедната страна в Европа, за която Албания е връх и неподражаем образец и където през месец народът се бунтува, защото тя си е в перманентен фалит. Спирането на основния износ – земеделска продукция и вина за Русия, довърши нейната икономика под мъдрото ръководство на нашия МВФ-ист. Ако не вярвате – питайте стотиците хиляди българи в Бесарабия и Гагаузия – те знаят на собствен гръб що за икономически гений имаме за кандидат за БНБ.


От биографията на Георгиев, казват, липсват години, когато бил водел банката на Прокопиев в Македония – бившата задгранична касичка на Мултигруп.


Но няма как да бъде скрита съпругата на Георгиев. Тя беше шеф на икономическия отдел във фалиралия Прокопиев вестник Дневник. И е близка приятелка на главната си редакторка Галя Прокопиева, също като първата дама Юлияна Плевнелиева. Като ви казваме, че са цяла фолклорна група!


Колеги припомниха едно от шокиращите неща, които Георгиев успя да реализира, докато беше зам-министър на финансите: масово висшисти на високи позиции се осигуряваха на минималната работна заплата, което ощетяваше бюджета на НОИ с милиони, а пенсионните права на подопечните му – да не говорим. Именно и затова се появи финансовата дупка в бюджета на НОИ, която следващите правителства трябваше да пълнят. Дето се вика – топ професионалист!






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите перфектно професионалните задължения

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите