Свързани новини

01.06.2015 16:50

Кметът Междуречки: Не Вежди и Москова, аз започнах т.нар. Квадрат 500

Видян 2349 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оказва се, че министърът на културата Вежди Рашидов, както и предшественичката му Емма Москова абсолютно неправомерно си приписват заслугите за създаването на новия музей в столицата, наречен Квадрат 500.


Всъщност, по времето, по което кмет на София е Петър Междуречки, се взема решение за оформяне на цялостен музейно- галериен комплекс в зоната около храм-паметника Св. Александър Невски. Първо бива оформен площадът и се реновират катедралата Св. Александър Невски и черквата Св. София. Между тях се прави Паметникът на Незнайния войн. В ниската част на Св. Александър Невски се открива уникалният за Европа и за света музей на най-старото християнско изкуство - Криптата, под който се прави тунел за връзка с това, което днес Вежди Рашидов смята за свое творение и го нарича Квадрат 500.


По проект на арх. Никола Николов разрушената от американските бомбандировки над София държавна печатница е превърната в Галерия за чуждестранно изкуство. Долепената до нея сграда на ВМЕИ е опразнена, като за днешния Технически университет е изградена друга сграда в Студентския град. От тях се оформя Национална галерия за изящни изкуства.


Така че нито идеята, нито проектът, нито реализацията на музейния комплекс, е от преди 5 или от преди 15 години, а е от повече от 30 години.


През мандата на кмета Петър Междуречки (1978-1986 г.) е построен за четири, вместо за 12 години НДК и е оформена цялата южна градска зона с булевардите България, Черни връх, Фритьоф Нансен, както и Южния парк, кварталите Иван Вазов и Стрелбище. Булевард Витоша пък е превърнат в търговска улица и т.н. Това е направено за 1300- годишнината на България. Всичко това разказа пред 19 минути лично кметът Междуречки - един от героите на предстоящата да излезе книга Кметовете на София. Той е възмутен от името Квадрат 500.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни