29.05.2015 16:22

Столтенберг: Москва да не се меси в разширяването на НАТО

Видян 469 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НАТО ще работи така, че да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими. Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път". Това заяви главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след като обсъди конфликта в Украйна с президента на САЩ Барак Обама в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Столтенберг предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи като Грузия или Украйна за присъединяване към НАТО.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде дума да защитава териториалната цялост на Европа в обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, съобщи ДПА. „Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни. Дали някоя страна ще стане член на НАТО или не ще се реши от тези страни и 28-те съюзници и от никой друг”, подчерта Столтенберг.Министерството на отбраната на Русия на свой ред посъветва генералния секретар на НАТО да учи география. Така ведомството коментира изявленията на Столтенберг, който по-рано обвини Москва в прехвърлянето на войски в Украйна под вида на учения в Астраханска област, отбелязва Блиц.


Началникът на управлението на пресслужбата и информацията на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков отбеляза, че ученията на военната авиация и ПВО в Астраханска област протичат на стотици километри от руско-украинската граница. Той също напомни, че година по-рано аналогични изявления направи и говорителката на Държавния департамент Джен Псаки и тогава „те предизвикаха пристъпи на искрен смях у всеки човек, който има елементарни познания по география”. 


„Когато брадатият виц се преразказва със сериозно лице отново и отново, при това и от политик от такъв ранг, аз съм убеден, че това не е фарс, а по-скоро, разиграване на подчинените. А вероятно, последствие от скорошното хорово пеене на срещата на НАТО в Анталия, което е направило толкова силно впечатление на Йенс Столтенберг, че той не е успял да се отърси и до ден днешен от радостна възбуда”, каза Конашенков. 


Конашенков специално подчерта, че още на 26 май министерството на отбраната е провело специален брифинг за чуждестранните военни аташета в Русия, на който е представило подробен план за ученията. „Като цяло, време е нещо да се направи със секретното деловодство в щаба на НАТО: или да се изисква написването на шифрираните доноси от военните аташета в Русия да става с по-разбираем почерк или да се наемат на секретаря преподаватели по география, които могат бързо да набират текст на печатна машина”, каза още Конашенков. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се