29.05.2015 15:20

Идат шокови сметки за парно

Видян 710 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стряскащи сметки за парно вероятно ще получат потребителите на прага на лятото. Тогава ще излязат така наречените изравнителни сметки и в много от тях сумите за доплащане ще бъдат солидни. Това ще е добавка към и без това високите фактури за април - последния месец от отоплителния сезон, пише Сега.


Парадоксално, но причина за предстоящия шок за хората, които се топлят с парно, е в новата наредба за топлоснабдяване. Тя бе въведена през миналата година точно с цел да предотврати драстични разлики в месечните сметки. За очакваните по-високи изравнителни фактури признаха вчера и от Асоциацията на топлофикационните дружества.


"В наредбата за топлоснабдяване има пропуски, които не бяха коригирани въпреки настояването на топлофикационните дружества. Ефектът от това е, че има голямо количество нефактурирана топлоенергия в някои дружества, което ще доведе до високи изравнителни сметки в края на сезона", заяви вчера шефът на асоциацията Илия Николаев.


Тази година е първата от приемането на новата наредба за топлоснабдяването. В нея е заложен изцяло нов ред за формиране на сметките - те не са според прогнозните дялове, а според потреблението на всеки един клиент за изминалия отоплителен сезон. В новата методология вече има и коефициент, който отчита температурните разлики през периода. Потреблението на топла вода също се пресмята по нов ред.


Още вчера част от клиентите на топлофикациите бяха изненадани неприятно. Клиентите на "Нелбо" във Враца получиха по-високи сметки с 19%. За Враца в настоящия сезон цената за киловатчас беше увеличена от 93.83 лв. на 98.68 лв. до март 2015 г. През април 2015 г. беше гласувано намаление до 91.02 лв. Средната сметка за отопление за двустайно жилище за 6-месечния отоплителен сезон е около 451 лв., или по около 75 лв. на месец без разходът за топла вода. За разлика от врачани, в Перник цената за топлото падна с близо 10 лв. - от 93.50 лв. на 82.52 лв. Средната сметка за двустаен апартамент в града е около 445 лв.


Данните на "Топлофикация-София" пък показват, че потребената енергия в столицата само за април е била с 24% повече от консумацията през същия месец на предходната година. На сметките на софиянци ще се отрази и дългият отоплителен сезон - тази година той е продължил с 23 дни повече. Кой колко дължи обаче ще стане ясно едва в началото на юли, когато изравнителните сметки за парното ще бъдат готови.


От дружествата вчера настояха за удължаване на регулаторния период, който в момента е 1 година. Според Илия Николаев сега топлофикациите нямат възможност да планират дългосрочно, тъй като цените се променят всяка година. Затова те трябвало да се определят от енергийния регулатор за срок от 5 години. В момента от 12 топлофикации 9 са на загуба от общо 78 млн. лв., показват данните на асоциацията. "Преди години регулаторният период бе четири години, но от 2008 г. това бе променено. В резултат браншът акумулира 160 млн. лв. загуба - средства, които никой не е възстановил, а дружествата се декапитализираха", обобщи Николаев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а