Свързани новини

24.05.2015 15:05

Министърът за пробитите матури: „най-успешните са”

Видян 1495 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тазгодишните матури са били „най-успешните досега”, обяви министърът на образованието и науката професор Тодор Танев пред БНР. Напомняме, че в навечерието на изпитите неизвестен, подписал се с името "Пейо Яворов" написа във Фейсбук: "Успех на всички  утре. Дано ще ме научили добре". Това стана повод за проверка, понеже се оказа, че вицепремиерът Бъчварова, министърът, ресорният му заместник и само още петима души са знаели кой автор се пада.

Сякаш нищо не се е случило и не е претърпял чуводищен провал като администратор, министърът коментира: „Мисля, че се постарахме наистина. Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината.Три пъти повече са тези, които са хванати в измама, в преписване -  колкото е максималният брой на хванатите в една от последните години”. Според него: „Осем часа по-рано е казано, че "аз съм Яворов“. Само авторът е казан. Нека този нихилизъм, който съществува в държавните институции, тази тревога, която ние генерираме с този разговор, неверието в министерството, да не помагаме на тези, които искат да го направят”.

Въпреки последните евростатистика, според които сме с много голяма дистанция на опашката в целия ЕС по образованост и близо половината деца завършват училище функционално неграмотни, Танев смята: „българското образование все оше е на ниво, независимо от това какво е мнението за него”. И вместо да се засрами, че бедният български народ, поради неговото управленско неумение инвестира стотици милиони евро в образование в чужбина на децата си, некадърният министър се хвали с това: „Толкова много българи излизат в чужбина и се държат чудесно там като учени, като студенти и какво  ли не още”.

След лъжата, че е отворена и работи извоюваната от предишните правителства отделна еврофондова програма Образование и наука, както и че от него тръгва дуалното образование – съчетаване на общото с професионално, Танев си фантазира и някаква грандиозна реформа. Засега сме я видели само в учебниците по история, където Левски и Ботев са представени като престъпници, но професорът настоява: „Важното е, че сме започнали най-голямата реформа в момента, а именно от просвета да превърнем образованието като ковачница на просветени професионалисти във всяка една област. Това е новото като за 21 век”.

„Казано с по-прости думи”, според него това означава да се промени радикално учебното съдържание в учебниците. Справка – „Левски е арестуван от полицията”. „Що се отнася до връзката с живота, която сега вече е основна, нещо, което е липсвало над 100 години, ние пускаме българския бизнес, българската наука да сътрудничи на образователната сфера в правенето на учебните програми. Т.е. ние ще имаме паритет с тях, няма да е единствено министерството и образователната система, която да се намесва и да диктува на живота, по-скоро ще става дума за един диалог между всички. – работодатели, профсъюзи, местни ръководства, общественост, родители, неправителствени организации с министерството и организирани от министерството да правим тези нови стандарти”, каза министърът.





Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв