22.05.2015 17:50

Русия все по-примамлива от ЕС за Молдова

Видян 678 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все повече жители на Молдова излизат в подкрепа на Русия, за което способстват грешките на молдавските власти и сдържаната позиция на ЕС, пише The New York Times, цитиран от БЛИЦ.


В опасенията си още повече да усложнят отношенията с Русия, на продължаващата и днес среща „Източно партньорство" в Рига, европейските лидери не дадоха обещания на бившите съветски републики за присъединяване. Според NYT, това ще накара Молдова да се разочарова от Европейски Съюз и да се замисли за сътрудничество с Русия.


„На Русия даже не й се налага нищо да прави, тя просто трябва да почака. Идеята на Европа се дискредитира сама", счита Ян Фелдман, член на правителствения съвет по борба с дискриминацията.


Европа загуби от Русия битката за сърцата и умовете на молдовците, заяви за NYT служителка в молдавско МВнР Даниела Морар, която се занимава с въпросите на евроинтеграцията. „Гражданите на Молдова имат достатъчно причини да се отнасят с подозрение към ЕС."


„Сега враждебните проевропейски политици в Молдова, както и техните колеги в Украйна, така се опетниха с неспособността да се борят с корупцията и да създадат функционираща държава, че според мнението на много молдовци Русия изглежда примамлива", пише още NYT.


„Ние загубихме подкрепата на обществото", признава бившия премиер на страната Юрий Лянке. Според неговите думи, избирателите „не са видели резултати в борбата с корупцията и бедността".


Неотдавнашното социологическо допитване показва, че само 32% все още искат да влязат в ЕС, което всъщност Брюксел не възнамерява да предложи. Половината от допитаните заявяват, че предпочитат Евразийския съюз. Общо 40% от молдовците са за ЕС, в сравнение със 78% през 2007 г.


Молдовските политици „много добре пяха европейската песен", за да впечатлят Брюксел, отбелязва за NYT високопоставен европейски дипломат. В резултат дискредитираха и своите проевропейски партии, и Евросъюза. В резултат обикновените хора считат, че „с Русия не може да бъде по-лошо".


„Ние не можем да съществуваме без руския пазар" - твърди лидерът на Партията на социалистите Игор Додон. „На Евросъюза беше нужна история на успеха и той избра нас. Сега всички разбират, че това е било илюзия", обобщава той.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец