22.05.2015 12:19

Скок на бензина и дизела в разгара на лятото

Видян 446 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пътят с кола до гръцкото море ще ни излезе по-евтино отколкото този до родното Черноморие. При сегашните стойности на бензина и дизела ще се наложи да отделим около 130 лв. в двете посоки, докато до нашия бряг ще са нужни близо 170 лв., пише в.  „Монитор”. Още по-изгодно ще ни излезе пътуването до морето в южната съседка, ако возилото ни е на газ. Само с около 55 лв. може да стигнем от София до Кавала и обратно при настоящата цена на синьото гориво. Малко над 60 лв. ще са необходими, за да се напълни резервоарът за двупосочното пътуване между столицата и Бургас.


Освен това отиването на ваканция в морската ни столица ще е по-скъпо дори от пътуването до Бургас с между 10 и 20 лв., каквото и гориво да използваме. Повече пари ще трябва да отделим, ако сме решили да почиваме на Тасос. За разстоянието между София и острова и обратно ще са ни нужни около 70 лв. за синьо гориво и около 160 лв. за бензин и дизел. Ако си изберем дестинация още по на юг, трябва да предвидим още по-голям бюджет за резервоар до горе. За да отидем до Крит ще са ни нужни близо 200 лв. за газ, и около над два пъти повече за бензин и дизел. Преди да тръгнем за ваканция в Гърция обаче трябва да отделим още 9 лв., без значение каква дестинация сме си избрали. Те са за новия талон на автомобила, който трябва да бъде изваден. Отпечатването на новите регистрационни документи вече започна, като в него се съдържат повече данни за превозното средство. Ако пътуваме в южната ни съседка с нередовни документи глобата може да достигне до 8000 евро. Освен това повече пари ще ни трябват, ако почивката ни е в разгара на лятото. Причината е, че през юли и август може да има поскъпване на горивата. Цените може да варират с 3-4 стотинки повече или по-малко от тези сега, прогнозира Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българска петролна и газова асоциация. Ръстът в този период е в резултат на най-голямо търсене, което води и до сезонното поскъпване, обяснява експертът. И уточнява, че това са прогнози, ако няма сътресения в стойностите на петрола в световен план. В момента курсът на черното злато е балансиран и очакванията са той да остане такъв и в следващите месеци, като промени от 3-4 долара не оказват влияние на крайните цени за потребителите. Отстъпка от 20 на сто може да получим, ако си купим двупосочен билет до морето за автобус. Пътят за лятната ваканция на Черно море и обратно ще ни струва около 50 - 60 лв.


 Все още обаче предварителната продажба на билети не е започнала, заяви Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. И поясни, че началото е към 20 юни. Най-много пътници има към курортите по южното Черноморие, а автобусите се пълнят най-много през юли и август. Но очакванията на бранша са предстоящият летен сезон да е с по-малко пътници спрямо миналата година. Прогнозите към момента са за около 20% спад. Причините са, че много хора предпочитат да пътуват с леки коли, както и заминаващите да работят в чужбина през лятото, обясни още експертът. И допълни, че по-точни прогнози за нещо ще могат да се дадат към края на следващия месец. По международните линии също все още няма търсене за сега, посочи Топалова. А около 120-130 лв. може да ни двупосочен билет до гръцкото море. Очакванията на превозвачите са и към южната ни съседка да има по-малко пътници. Предвижда се намалението на хората към Гърция да е с 20%, а общия спад при международните превози да достигне около 30 на сто. Конкуренцията са самолетите и нерегламентираните превози, обясни още експерта. По думите по-малко хора има и заради т. нар. „споделено пътуване”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв