22.05.2015 10:54

Разликата между бедни и богати най-голяма за последните 30 години

Видян 477 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разликата в заплащането между богатите и бедните в най-развитите икономики на света достигна рекордни нива, сочат резултатите от проучване. В повечето от 34-те страни разликата в доходите е на най-високото си ниво от три десетилетия насам, като най-богатите 10% от населението печелят 9.6 пъти повече от 10-те най-бедни процента.

През 80-те години на миналия век съотношението бе 7 към 1, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Неравенството сред страните-членки е най-силно изразено в Чили, Мексико, Турция, САЩ и Израел. 


Средностатистическият доход на 10-те процента на върха в САЩ е 19 пъти по-голям от доходите на 10-те процента на дъното през 2013 година – това е два пъти повече от средното за Организацията. Преди 30 години най-богатите са печелили само 11 пъти повече от най-бедните в САЩ, се отбелязва в доклада. Най-малка е разликата в Дания, Словения, Словакия и Норвегия. 


Разликата в доходите сред страните-членки на Организацията е още по-голяма. Например през 2012 година най-богатитя 1% е бил собственик на 18% от богатството на домакинствата, докато долните 40% са контролирали само 3%. 


„Достигнали сме повратна точка. Неравенството в страните от ОИСР е най-високото откакто се води статистика. Големите разлики вредят на перспективите за растеж, затова са налице както икономически, така и социални аргументи пред правителствата, за да адресират тези проблеми. Ако неравенството не бъде адресирано, правителствата ще поставят под риск социалната структура на своите страни и ще навредят на икономическия растеж в дългосрочна перспектива”, каза генералният секретар на Организацията Ангел Гурия. 


Според изследването на ОИСР, увеличаването на неравенството между 1985 и 2005 година в 19 страни-членки е намалило с 4.7 пункта кумулативния растеж между 1990 и 2010 година. Увеличаването на договорите за почасова работа и временна заетост, както и свободната практика, са важни двигатели за увеличаването на неравенството, като половината от всичките работни места, създадени в ОИСР между 1995 и 2013 година спадат към тези категории.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв