21.05.2015 16:25

Петър Стоянов също намазал от парите на КТБ

Видян 1263 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оказва се, че Иван Костов далеч не е единственият висш политик, намазал от парите на банкера Цветан Василев. Тефтерчетата с посещенията при собственика на фалиралата банка разкриха топла връзка с президента Петър Стоянов (1997-2002 г.), съобщава „Уикенд”.

Отношенията между Цветан Василев и Петър Стоянов са доста близки, защото Корпоративна търговска банка се нарежда сред първите спонсори на годишната среща на фондацията на Петър Стоянов „Център за глобален диалог и сътрудничество” през 2013 г. във Виена. Това е документирано на сайта на международната неправителствена организация и може да се види в интернет. Стоянов е и сред първите, публично подкрепили Николай Бареков в ролята му на политик.


В контакта между президента и банкера сериозно място заема и международният аферист Стамен Станчев – генерален директор на фондацията на Петър Стоянов. Той самият се прочу, след като в Румъния преди време го осъдиха на 11 години затвор, по-късно намалени на 5. Той, обаче, потъна в нелегалност и Интерпол го обяви за международно издирване с червена бюлетина, както се издирват тежки криминални мутри. 


Отбелязани са пет визите на президентския човек при фалиралия банкер в списъците, които бяха публично оповестени. Първото посещение на Станчев в КТБ е на 5 юни 2013 година, а второто – няколко месеца по-късно – на 17 септември. През същата година във Виена се провежда и годишната среща Петър Стоянов. Няма начин по време на визитите Станчев и Василев да не са договаряли спонсорство. 


По време на двете посещения на Станчев в централата на КТБ влиза и бившият депутат от СДС и активист на РЗС Димитър Абаджиев. Тогава той е все още в работната група за газопровода „Набуко” в Брюксел. По това време Стамен Станчев е и международен консултант на банката „Креди Суис Фърст”.


Сержантът от Горна Малина Стамен Станчев израства до тежък бизнесмен, знаейки 5-6 езика и използвайки безспорния си нюх да си намира покровители в сянка. Въпреки че се издирва от Интерпол, за президента Стоянов той явно е ключова фигура. 


Официалната визитка на Стамен Станчев го описва като съветник на големи мултинационални компании. Той се легитимира и като инвеститор в енергийния сектор.


Консултантът, обаче, е забъркан в скандали още от началото на прехода. Военният сержант не е работил нито във военното, нито в цивилното разузнаване. Първата му жена е била учителка, а баща й шофьор на първия секретар на БКП в Ловеч. 


Още през 1991 година Станчев си регистрира частни фирми. Основният му бизнес е търговия с горива. Той купува първия танкер в България и прави първия терминал за разтоварване на петрол в Свободна безмитна зона-Русе. Собственик на съоръжението е „Мултигруп”.


Станчев е замесен и в аферата „Шамкор” като представител на австрийската фирма „Енерджи трейдинг” за Източна Европа. Той подписва договор с „Нефтохим” за доставка на 200 000 тона суров нефт с танкера „Шамкор”. Оказва се, че той е натоварен с некачествено гориво. Корабът е задържан, а въпреки медийния шум разследването стига до задънена улица. И досега не е ясно кой стои зад „Енерджи трйдинг”, пратила „Шамкор” у нас. 


Покрай скандала стана ясно, че Станчев разполага с 3-4 паспорта, пътувал е над 350 пъти в чужбина само за година-две. Освен това се разбира, че още през 1990 година е регистрирал „Дунаройл” – фирма за търговия с горива в съдружие с международния авантюрист Марк Рич.


По същото време има съвместен бизнес с „Източноевропейска петролна компания”, която е фирма на СИК. На нея дължи около 1 млн. долара. На различни фирми той дължи над 2,5 млн. долара. Това са официалните му дългове. Има и неофициални като тези към Георги Илиев от ВИС-2 и Стоил Славов от СИК, които излъгал, че ще плати рушвет на митничари, но вместо това прибрал парите. За измамата Станчев сам се похвалил в чужбина.


Има подозрение дори, че Станчев сам е предал „Шамкор” на митничарите, за да се изплъзне от ВИС и СИК, които искали да се включат в далаверата. Станчев изпържил танкера от Батуми, а след това изчезнал в Лондон.


В следващите години Станчев натрупал състояние в чужбина, което му дало право на пребиваване в Монако. След като се подслонил там, той почти рпекъснал връзките си с България. 


Станчев се явява консултант на OMV в покупката на рафинерията на „Петрором” в Румъния. През 2006 г. избухва шпионския скандал, заради който нашенецът се издирва в интерпол. Предполага се, че той е открил сметки в „Креди Суис Фърст Бостън” на румънски министри, по които те да си получат подкупите. Парите за рушветите, обаче, мистериозно изчезнали. 


Съдебният процес се разгаря точно в навечерието на прословутата среща на фондацията на Петър Стоянов във Виена през декември 2013 година, чийто тежък спонсор е КТБ. В последния момент бившият американски президент Бил Клинтън отказва участие. От фондацията се оттегля и ексминистърът на отбраната на Австрия Вернер Фаслабенд. 


В обвинителния акт по шпионското дело пише, че през 2005-2006 г. бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния Кодруц Шереш и Жолт Над и още четирима румънски и чуждестранни граждани, сред които и Станчев, събирали конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества.


Днес от осъдения Стамен Станчев няма и помен. Интерпол го обяви за издирване, каквато съдба споходи преди време и Цветан Василев. Освен Интерпол, и Петър Стоянов продължава да държи снимката му на страницата на фондацията си, както и банер на някогашния си спонсор КТБ. 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и