16.05.2015 14:05

Станишев се присъедини към гражданския протест в Скопие

Видян 2090 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на ПЕС Сергей Станишев изпрати писмо до лидерите от европейското социалистическо семейство, в което пише, че заедно с евродепутатите Кнут Флекенщайн и Ричард Хауит, ще се присъедини към гражданския протест в Скопие в неделя. „ПЕС е дълбоко загрижена от растящото напрежение в страната. Ние винаги сме подкрепяли усилията й за присъединяване към ЕС и НАТО и винаги сме отстоявали върховенството на закона, свободата на медиите и независимостта на съдебната система. Като приятели и партньори сме изразявали и притесненията си относно продължаващата политическа криза. Правителството обаче все още не е направило нищо по многобройните обвинения в злоупотреби, за които свидетелстват изнесените от СДСМ материали", се казва в писмото. Президентът на ПЕС пише още, че продължаващото бездействие поставя под сериозно съмнение ангажираността на правителството с демократичните принципи и ценности и подкопава напредъка на страната към членство в ЕС и НАТО. Сергей Станишев припомня, че е споделил опасенията си на срещи с представители на всички засегнати страни по време на водена от него делегация на ПЕС през февруари в Скопие, но те останали без резултат.


 


Президентът на европейските социалисти припомня, че в понеделник в София лидери и представители на социалдемократически партии от ЕС и Западните Балкани се събраха в София за годишната конференция на ПЕС, посветена на страните от Западните Балкани, за да обсъдят европейската интеграция, икономическите и социални измерения на политиката на разширяване на ЕС, и упадъка на основните ценности в региона. „В светлината на последните събития, дискусиите се фокусираха върху ситуацията в Македония. В обща декларация изразихме дълбоко съжаление от случилото се в Куманово и призовахме правителството да предприеме всички необходими мерки да избегне други кръвопролития и да призове за национално единство", пише още в писмото.


 


„Вярваме, че бъдещето на Македония е в Европейския съюз. В същото време обаче е крайно време правителството да започне активен, приобщаващ диалог на добрата воля, за да се намери решение на политическата безизходица, заложници на която стават македонските граждани, и най-накрая да подкрепи с действия основните ценности и демократични стандарти, залегнали в процеса на разширяване на ЕС", категоричен е лидерът на ПЕС.


 


Сергей Станишев пише, че в последните дни, хиляди хора са излезли по улиците, за да покажат недоволството си от настоящото правителство. „Като продължаваме да подкрепяме фундаменталното демократично право на гражданите да се събират и протестират мирно, повтаряме нашия призив към всички страни да се въздържат от прояви на насилие. В неделя ще се присъединим към македонските граждани в Скопие, за да покажем своята солидарност със Социалдемократическия съюз на Македония, който е асоцииран член на ПЕС, и техния лидер Зоран Заев, които първи надигнаха глас, за да повторим призивите си към правителството, и за да се противопоставим на всяко насилие".


 


В заключение президентът на европейските социалисти приканва лидерите на партиите от ПЕС да следят отблизо развитието на ситуацията и да подкрепят демократичните стремежи на македонските граждани.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…