05.05.2015 17:50

Еврокомисарят по правосъдие към Цацаров: На прав път сте!

Видян 404 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На прав път сте! Това послание отправи еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова на среща с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата. Срещата се проведе в Брюксел.


Теми на разговорите бяха създаването на Европейска прокуратура, експертните предложения на прокуратурата за изменения в НПК, както и работата на новосъздаденото звено „Антикорупция“. 


По отношение на създаването на Европейска прокуратура, комисар Юрова и г-н Цацаров се обединиха около становището, че България е държава, в която няма разминаване в позициите относно необходимостта от създаването на подобен орган между изпълнителната власт и прокуратуратарата. 


Дискусиите, които предстоят по темата, ще се задълбочат до края на годината в посока разширяване на държавите-членки, които подкрепят създаването на Европейска прокуратура още през 2016 г. 


1700 осъдени лица са се отклонили от изтърпяване на наложените присъди, съобщи г-н Цацаров на комисар Юрова. Поради тази причина прокуратурата е изготвила експертен проект за изменения в НПК, който е приет на първо четене в българския парламент и предстоят обсъжданията му за второ четене. В този законопроект няма политика, той е в полза единствено и само на българското общество, изтъкна главният прокурор. 


Комисар Юрова се поинтересува дали има политически противници на подобен законопроект, на което г-н Цацаров отговори, че има възражения, че проектът не е достатъчно демократичен и нарушава човешките права. Българският главен прокурор подчерта, че подобни мерки, като предложените от прокуратурата, са изцяло за защита на жертвите от престъпления и че целта на обвинението е да бъдат запазени и правата на пострадалите. 


Звеното „Антикорупция“ е създадено между ПРБ, МВР и ДАНС в отговор на препоръките от последния мониторингов доклад. Първите резултати са налице, а най-важното е, че звеното има техническа, оперативна и процедурна самостоятелност за разследване, посочи г-н Цацаров. 


Комисар Юрова заяви, че корупционните проблеми не са присъщи само за България, но мерките за справяне, които страната ни е предприела, са стъпка във вярната посока. 


По-късно през деня, в отговор на журналистически въпроси главният прокурор коментира и връщането на делото срещу Христо Бисеров. Г-н Цацаров беше категоричен, че ще подкрепи становището на наблюдаващите прокурори относно евентуален протест, и ще се съобрази с решението им, независимо какво е то.


Ще бъдат отстранени всички посочени от съда нарушения и няма да се откажем от обвинението, категоричен беше главният прокурор Сотир Цацаров.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог