Свързани новини

30.04.2015 13:18

БСП предлага съчетаване на прогресивното със семейно подоходно облагане

Видян 1257 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Подновяваме нашата инициатива за промяна в облагането на доходите на физическите лица, замяна на пропорционалното с прогресивно облагане. Правим това предложение отново точно сега, символично преди 1 май - Деня на труда". 


Това заяви пред медиите зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов след като за пореден път бяха внесени предложения за промяна в закона за данъците върху доходите на физическите лица. По думите му това е част от последователните усилия на БСП в последните години да предложи данъчно облагане, което е справедливо отчита в по-голяма степен различието в доходите на българските граждани, намалява неравенствата и стимулира работещите. „Съчетаваме прогресивното облагане със семейно подоходно облагане като се правят допълнителни отстъпки за семействата с едно и две деца. Предлагаме и необлагаем минимум", обясни Стоилов. Той поясни още, че всички доходи до 1 540 лв. ще бъдат облагани по-малко, а по-нататък се предвижда плавно увеличаване на облагането на няколко стъпки, като за най-високите доходи то става по-високо. Стоилов подчерта, че ще се търси подкрепа от другите партии в НС.


„През следващите седмици ще подновим и предложението си за връщане на данъка, който плащат хората на минимална работна заплата", заключи Янаки Стоилов.


„Предлагаме данъчна реформа, която връща България в практиките на развитите страни в ЕС и извън него. Няма развита страна, която да няма прогресивно данъчно облагане. Няма и развиваща се страна, която да е станала развита без такова". Това заяви пред медиите депутатът от левицата Румен Гечев. По думите му това означава, че освен социалните ефекти, които подкрепяме, тази данъчна реформа предполага и позитивни ефекти за бюджета. Той подчерта, че при изработването на скалата именно това са били двата отправни момента - социалните ефекти и ефектът върху бюджета, както и да се стимулира българската икономика.


Румен Гечев обясни промените, които се предлагат в закона - минималната работна заплата не се облага с данък, след което скалата за данъците се променя плавно, като пределният данък е 27%; хората с доходи над 10 000 лв. ще бъдат облагани с 27%, до 10 000 - 25 %, от 2 000 лв. до 5 000 лв. - 22%, от 1 000 до 2 000 лв - 17 %. „Българите, които имат доходи до 1 540 лв. към момента ще плащат по-малък данък от всеобщите 10%. От 1 540 лв. нагоре данъкът започва да расте плавно", поясни проф. Гечев. Той подчерта, че средният данък върху доходите на хората с високи доходи в ЕС е около и над - 50%.


Въвеждането на прогресивна скала, която отговаря на световните и европейски стандарти, за България според Гечев трябва да бъде изключително балансирана и да бъде направена внимателно. „Горната ставка от 27% е почти половината от пределната скала на ЕС. По този начин искаме да създадем условия, при които промяната в данъчната система да става плавно, в полза на хората с малки и средни доходи и с малки стъпки да се увеличава данъкът на българите с по-високи доходи", каза още той. Депутатът очаква съществени икономически ефекти от въвеждането на прогресивния данък. „Това, че ще оставим по няколко десетки или няколко стотин лева на хората със средни доходи годишно означава , че ще стимулираме потреблението на стоки за широко потребление, което ще стимулира производството, търговските обороти и ще създаде условия за взимане на повече потребителски кредити, ще се покачат и приходите на хората с високи доходи", обясни Гечев.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния