Свързани новини

24.04.2015 15:10

След днешното решение на НС, Давутоглу няма да дойде в България?

Видян 1084 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти със 100 процента сигурност може да се каже, че и без това отлаганата досега визита на турския премиер Ахмет Давутоглу в България няма да се състои, цитира КРОСС  добре информирани източници.



Причината е днешното гласуване на Народното събрание на България. Макар то да прие резолюция, в която се говори не за "арменски геноцид", а за "масово изтребление на арменци", Турция няма да остави това без реакция, тъй като позицията й по въпроса винаги е била твърда.


За първи път за отлагането на визитата на Давутоглу у нас съобщи англоезичното турско издание "Тудейс Заман" на 29 декември 2014 г., припомня редакцията на сайта. Медията писа, че посещението се отлага за края на февруари. Но допълни, че едва ли то ще се осъществи преди парламентарните избори в Турция през юни. Според "Тудейс Заман" официална София не желаела Давутоглу да идва преди този вот.

Сега, след резолюцията на българския парламент, със сигурност не можем да очакваме такава визита, твърдят източниците на Клуб Z. Те дори допускат възможността Турция да отзове посланика си от България. Анкара вече стори това с посланика си във Виена. Разбира се, не трябва да се забравя, че австрийският парламент обяви официално за геноцид избиването на арменци.


И без това българо-турските отношения от доста време не са много добри, макар това да не се обявява официално. Последният член на турския кабинет, посетил страната ни, бе министърът на националното образование Наби Авджъ. Той бе у нас на 2 февруари като пратеник на Анкара на погребението на президента Желю Желев и по тази причина нямаше абсолютно никакви прояви.


В момента София и Анкара общуват предимно на ниво експерти.


Освен по въпроса за арменския геноцид, между двете страни има и още проблеми.


Сред тях е напливът на бежанци от Сирия и други страни от Близкия изток. На път за Европа те минават през Турция, след което една от дестинациите на запад е през България.


Според в. "Тудейс Заман" Турция искала да открие консулство в Шумен, но България се противопоставила. Мотивът на страната ни бил, че Анкара вече има 4 свои консулства у нас.


При наводнения властите в Турция обвиняват България, че много рядко отваря преливниците на язовирите в граничните райони.

Анкара иска също така да построи язовир на река Тунджа по съвместен проект. Жители на околните села у нас обаче смятат, че това ще съсипе природата.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще