22.04.2015 18:25

НЗОК разпредели незаконно 1,5 млрд.лв.

Видян 1489 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Надзорният съвет на Здравната каса е взел решение за разделянето на здравноосигурителния пакет на основен и задължителен, което, освен че е в нарушение на закона за здравното осигуряване, създава пълен хаос в системата. С други думи, административно се определя на какви безплатни услуги имат право пациентите, а кои стават платени. Другата му част се отнася до 15-годишната давност при събирането на осигуровките, при положение, че най-голямата по закон у нас е 5 години за данъци и до 3 години за сметки.


 


И на всичко отгоре струва невероятните 1,5 млрд. лева. Това разкри народният представител от БСП и бивш ресорен заместник-министър Емил Райнов.


 


Депутатът разказа, че на въпросното заседание са присъствали седем души, решението е гласувано с 4 на 3, при изрично записаното в закона, че решенията се взимат с минимум 5 гласа.  Той продължи, че когато се е поставил този въпрос, са се обадили на отсъстващ член и по телефона е взето решение. „Никъде в закона не е казано, че може неприсъствено да се взимат решения. Това е било заседание, на което са взели решение за разпределянето на близо 1,5 млрд. бюджет”, подчерта Райнов.


 


Той обяви, че от левицата обсъждат варианта да го внесат във Върховния административен съд за обявяване на решението за нищожно. „И оттук нататък всяка една болница и всеки един пациент, който през изминалия месец на това основание не е получил здравна услуга или медикаменти, да търси своите права в съда.  Несериозно и престъпно е държавната квота да не присъства и решенията да се вземат в нарушение на закона”, категоричен бе Емил Райнов. „Категорично от БСП не подкрепяме голяма част от предложенията на министър Москов, а именно разделянето на здравноосигурителния пакет на основен и допълнителен, промяната в управлението на НЗОК, плащане на здравни вноски с 15-годишна давност."


 


През последния месец болниците масово започват да отказват лечение поради недостиг на пари. В тази връзка той припомни, че тази година за първи път са предложени твърди бюджети на лечебните заведения. По думите му болните вече не получават онко медикаменти, а хаосът е пълен. Колегата му Мая Манолова извади доказателство от онкологичната болница в Благоевград. В съобщение, залепено на входа на лечебното заведение с дата 21.04.2015г. се казва: „Във връзка с изчерпването на лимита на лечебното заведение за  април 2015 година, се спира приемът на пациенти по клинични пътеки, както и изписването на лекарствени медикаменти и обезболяващи, както и че са организирани листи на чакащите, където пациентите могат да бъдат записани за лечение през май. „Става въпрос за действителността в здравната система, която е създадена от управленските решения на министър Москов с намаляване лимитите на болниците и с формирането на листи за чакащи, даже и с онкологични заболявания. Забележете, че и за обезболяващи страдащите ще чакат до месец май”, каза депутатът.


 


Напомняме, че през 2009 г.  други 1,4 млрд. лева изчезнаха от Здравната каса, но тогава от резерва й. С парите на хората тогавашният финансов министър Дянков незаконно закърпи дупки в бюджета.        



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...