Свързани новини

22.04.2015 15:54

БСП ще атакува пред ВАС решението на НЗОК за лимитите на болниците

Видян 1378 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„БСП лява България" е категорично против голяма част от предложенията на министър Москов, а именно разделянето на здравноосигурителния пакет на основен и допълнителен, промяната в управлението на НЗОК и плащането на здравни вноски с 15-годишна давност", заяви пред медиите депутатът Емил Райнов след среща на парламентарната група със здравния министър.


 


През последния месец болниците масово започват да отказват лечение поради недостиг на пари, каза той и припомни, че тази година за първи път са предложени твърди бюджети на лечебните заведения. По думите му болните вече не получават онкомедикаменти, а хаосът е пълен.


 


Според Райнов този хаос произтича от решение, взето от надзора на касата миналия месец в нарушение на Закона за здравното осигуряване. Депутатът разказа, че на въпросното заседание са присъствали седем души, решението е гласувано с четири на три гласа, при изрично записаното в закона, че решенията се вземат с минимум пет гласа. Когато този въпрос е бил поставен, са се обадили на отсъстващ член и решението е било взето по телефона. „Никъде в закона не е казано, че решенията може да се вземат неприсъствено. Това е било заседание, на което са взели решение за разпределянето на близо 1,5 милиарда бюджет", подчерта Райнов.


 


Левицата обсъжда вариант за внасяне на решението във Върховния административен съд за обявяване на за нищожно. „От тук нататък всеки всяка болница и всеки пациент, който през изминалия месец на това основание не е получил здравна услуга или медикаменти, да търси своите права в съда. Несериозно и престъпно е държавната квота да не присъства и решенията да се вземат в нарушение на закона", категоричен е Райнов.


 


Мая Манолова показа съобщение на онкологичната болница в Благоевград за спиране приема на болни. „Това състояние на здравеопазването може да се характеризира само с една дума - обреченост", заяви Манолова. По думите й депутатите от левицата са обърнали внимание на министър Москов за случващото се в здравеопазването. Тя показа съобщение на онкологичната болница в Благоевград, залепено на входа на лечебното заведение, с дата 21 април 2015 година. Според него във връзка с изчерпването на лимита на лечебното заведение за април 2015 г., се спира приемът на пациенти по клинични пътеки, както и изписването на лекарствени медикаменти и обезболяващи, както и че са организирани листи на чакащите, където пациентите могат да бъдат записани за лечение през май. „Става въпрос за действителността в здравната система, която е създадена от управленските решения на министър Москов с намаляване лимитите на болниците и с формирането на листи за чакащи, даже и с онкологични заболявания. Забележете, че и за обезболяващи страдащите ще чакат до май", каза депутатът.


 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне