Свързани новини

21.04.2015 14:04

Как бг музеите и туризмът страдат от изложбата в Лувъра

Видян 2871 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изява на министъра на културата Вежди Рашидов по бТВ в Тази сутрин разрази с нова сила поизтлелия скандал с културното представяне на България в Париж. Преди да се спрем на грозните му думи обаче, нека подчертаем нещо, което се изплъзва на коментаторите. Най-големият проблем и недомислие на изложбата в Лувъра е, че тя се прави на старта на туристическия сезон. През който 17-те най-големи български музея, заради експозицията в Париж, са лишени от своите най-ценни експонати.

Туризмът в София единствен в страната бележи 7% годишен ръст (на фона на официален спад от 3% на национално ниво и реални над 20% надолу), но разположеният в сърцето на милионния град, на жълтите павета, Национален археологически музей няма да може да показва главата на Севт, която е „гвоздеят“ на изложбата в Лувъра, както и още няколко от най-хитовите си експонати. Това ще доведе до големи загуби за музея, които няма кой да компенсира. Напомняме, че споменатата и другите основни находки са намерени в експeдиции, бойкотирани от Министерството на Вежди и самофинансирани от музея и неговия институт и от привлечени от тях спонсори. Защото България, която уж се гордее със своята археология, дава едва половин милион за нея, но 80 млн. за бутафорни крепости като тези в Созопол и над Перник. И ако Националният археологически музей ще се справи, какво ще правят „събратята“ му в провинцията, които без друго са взели - дали. За какъв културно-исторически туризъм, който да компенсира катастрофиралият ол-инклузив, можем да говорим?! Ако предположим, че наистина изложбата в Лувъра, макар без никаква реклама и пиар, вярно вдигне с 5% туристопотока към родината, а не към промотираната от френските куратори на изложбата Гърция, какво ще видят тук хората от тракийското наследство. След като 1629 най-ценни експоната на 17 водещи български музея до края на юли ще бъдат в Париж, а после в Москва и Лондон, а после щели да обиколят като една сбирка София , Пловдив и Варна?!

Едва ли сериозно може да се търси отговор от министър, който изрече пред бТВ следното: „Отворил съм вратите на най-легендарния храм в света - Нотр Дам (...) Изведнъж излиза един хорист и за 50 лева оплюва всичко. Получиха колкото един министър, по 35 евро. 100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може”. Така скандалът, който тръгна от Фейсбук, ПИК и 19 минути – единствените свободни и некупени медии, чрез хориста Георги Петров от Йоан Кукузел показа нагледно културата на министъра и отношението му на човек на изкуството към други артисти. Още по-неуместен беше отказът му да дискутира в ефир с хориста, защото „не му бил ниво“. „Ние се представихме като богове, като равни с равни”, заяви Рашидов. Той показа, че не е чел „книгата“ на Валерия Велева, чиято културното министерство незнайно защо представи в Париж срещу 3000 лева. На практика това е сборник от отдавна публикувани стари интервюта на бившата секретарка в БНТ с бг политици, които не интересуват никого във Франция. Рашидов попита: „Искате да убием Валерия Велева за това, че пише книги? Закарахме прекрасни български писатели. Този път закарахме феминистките ". "Гледайте какъв каталог, бе, не му ли се радвате?!” – с тези думи в стилистиката на Женския пазар министърът на културата приключи разговора. 


 




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови